Scapa de udarea patului in timpul noptii

Prima oara cand copilul invata sa mearga la olita nici macar nu iti trece prin cap sa ii scoti scutecul in timpul noptii. Apoi, cand vezi ca stie cum sa ramana curat mai multe zile la rand, capeti curaj si vrei sa termini cu totul cu acest capitol.

Lucrurile pot merge bine, pentru o perioada, ceea ce nu inseamna ca „accidente” nu se intampla. Chiar destul de des. Cum nu se pune problema sa te intorci la scutec, decat daca a renuntat la el de putina vreme, trebuie sa inveti sa gestionezi aceasta situatie. Si sa ajuti copilul sa o depaseasca.


In primul rand trebuie sa stii ca aspectul psihic este esential. Copilul trebuie sa vrea cu adevarat sa nu ude patul noaptea. Si sa aiba incredere in el ca o poate face.

Ce poti face

Sa il lauzi pe copil atunci cand se trezeste si nu a fost nicio problema in timpul noptii. Astfel, isi va dori sa se intample acelasi lucru si noaptea viitoare.

Verifica daca copilul chiar poate sa mearga la toaleta in timpul noptii daca vrea asta. De exemplu, poate aprinde usor lumina, se poate da cu usurinta jos din pat etc.

Ce nu este recomandat sa faci

Sa il faci pe copil sa se simta prost pentru ceea ce s-a intamplat. Oricum este rusinat, asa ca nu are sens sa insisti pe asta. In plus, daca accidentele sunt frecvente se va confrunta cu o parere proasta despre sine si il vei vedea mai timid, mai retras, intrucat are ceva de care se rusineaza.

Nu ii interzice copilului sa bea inainte de culcare. Asta nu va preveni accidentele. Doar probabil isi va dori mult mai mult sa bea ceva, orice.

Nu il trezi pe copil in timpul noptii ca sa mearga la toaleta. Este suficient daca esti atent sa mearga inainte sa se culce.

Nu il pedepsi pe copil, punandu-l, de exemplu, sa stearga unde a murdarit. Nu a fost intentia lui sa murdareasca, doar creierul nu este dezvoltat astfel incat sa il ajute in dorinta lui.

Aceasta problema nu ar trebui sa mai existe, odata ce copilul a trecut de 7 ani. Daca ea persista, este bine sa vorbesti cu un medic pediatru pentru cateva analize.

Photo by Krista Mangulsone on Unsplash

Citeste si

Adio scutece

Adauga comentarii!