Discutiile despre emotii sunt esentiale

Emotiile copiilor ni se par mai mereu a fi mult prea exagerate. Este adevarat, ele au mai putine nuante decat in cazul oamenilor maturi. De asta spunem ca ei sunt sunt capabili sa simta bucuria in stare pura.

Dar problema in cazul copiilor nu este neaparat faptul ca ei ar simti emotiile mai intens, ci ca nu stiu cum sa se raporteze la ele, nu stiu cum sa reactioneze atunci cand le simt. Iar asta se invata in timp. Si parintii au un rol esential in sarcina de a invata copilul despre emotii.


Nu va inchipuiti ca trebuie sa faceti cine stie ce lucruri complicate sau ca v-ar trebui studii psihologice ca sa duceti aceasta sarcina la bun sfarsit. Baza este, de fapt, bunul simt si interesul pentru a transmite copilului informatii. O buna comunicare cu copilul duce, implicit, si la lectii despre emotii.

Emotiile fac parte din viata de zi cu zi

“Sunt fericita, asa ca am de gand sa te iau in brate si sa te invart pana ametim”.

“Am obosit. Ce-ar fi sa ne asezam un pic pe canapea si sa citim ceva?”.

“Nu imi place deloc cand imi vorbesti pe acest ton, ma intristeaza”.

In mod normal nu vrea obisnuim sa comunicam astfel, ni se pare ca spunem lucruri mult prea evidente si nu este nevoie. Insa copiii au enorm de mult de invatat – observa ca emotiile sunt normale si ca toata lumea le are si are exemple concrete, multiple, de reactie la diferite emotii.

Ajuta-ti copilul sa isi recunoasca emotiile

Sa spui cum te simti este o abilitate un pic mai complexa decat ni se pare noua la prima vedere. Te poti simti singur, trist sau obosit – insa emotia poate sa fie destul de similara, simti ca nu este ceva in regula, contextul este cel care iti da mai multe informatii.

Ca sa ii inveti pe copii sa gandeasca in functie de context puteti sa ii intrebati adesea cum se simt:

“A fost un zgomot foarte puternic. Te-a speriat?”

“Copilasul iti propune un joc. Esti entuziasmat?”

“Jucaria ta s-a murdarit. Iti faci griji pentru ea?”

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Adauga comentarii!