Cum se creste un baiat

Pe langa regulile generale de educatie ale copiilor, psihologii insista si pe unele speciale in functie de gen. De exemplu, daca ai baiat, ar fi bine sa insisti pe urmatoarele aspecte:

1. Sa ii dai responsabilitati

Baietii nu prea au tendinta de a respecta instructiunile care li se dau si nici sa duca pana la capat lucrurile de care se apuca. Asa ca le-ar fi de ajutor sa le dai responsabilitati, in mod constant, ca sa si le dezvolte.


2. Sa ii dai ocazia sa capete abilitati sociale

La inceput, pare sa fie mai simplu pentru fete sa aiba prietene apropiate. Baietii au mai degraba tentinta de a se juca in grup si de a-si incerca abilitatite de conducator. Insa si baietii, ca si fetele, au nevoie de afectiune. Iar ea este oferita, pe langa familie, de prieteni apropiati. Iar baietii trebuie incurajati in aceasta directie, facand posibila interactiunea repetata cu anumiti copii.

3. Sa ii dai sansa de a-si consuma energia

Baietii au mult mai multa nevoie de miscare si trebuie sa le oferi mediul in care pot sa fie activi. Pe de alta parte insa, trebuie sa insisti asupra faptului ca sunt momente in care trebuie sa fie linistiti si sa respecte regulile. De exemplu, la scoala.

4. Urmareste cu atentie cum se descurca la scoala

Se stie ca in primii ani de studiu fetele se descurca mult mai bine decat baietii. Ele au mai multa rabdare, capacitate mai mare de concentrare si in general le pasa mai mult sa fie apreciate de ceilalti. Asa ca ramai constant in legatura cu profesorii pentru a afla la ce se descurca si la ce nu si insista sa studieze zilnic macar un pic.

5. Lauda mult si arata-ti afectiunea

In urma comportamentului lor, baietii primesc destul de multe atentionari si comentarii negative. Contrabalanseaza laudand atunci cand face bine si arata-ti afectiunea pentru el imbratisandu-l des. Nu il invata sa isi inhibe emotiile, insa invata-l cum sa le expime intr-un mod acceptabil si nu distructiv.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Citeste si

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

O tehnica pentru a hrani curiozitatea naturala a copiilor

Adauga comentarii!