Cum se creste o fata

Am vorbit in articolul trecut despre aspectele pe care trebuie sa puna accent in educatie parintii de baieti. Astazi discutam despre lucruri care pot sa fie de ajutor in educatia fetelor.

1. Invat-o sa isi sustina punctul de vedere

Fetele trebuie invatate sa acorde atentie propriilor nevoi si sa isi sustina drepturile in fata celor din jur. De asemenea trebuie invatate sa exprime faptul ca le deranjeaza ceva in comportamentul celorlalti.


2. Incurajeaza cunoasterea

Laudele pot sa faca minuni si sa te ajute sa depui mai mult efort intr-o directie. Pentru asta insa ele trebuie sa fie specifice – sa explici ce anume este bine, ce apreciezi. Nu apreciezi ca este draguta si cuminte, ci apreciezi ca poate citi asa de fluent sau ca poate sa faca calcule in minte.

3. Nu presupune ca nu poate sau nu este interesata

Doar pentru ca este fata nu presupune ca nu este interesata de activitati sportive, de exemplu. Si fetele pot dori sa joace intr-o echipa, sa se urce in copaci sau sa alerge pana la epuizare. Urmareste de ce anume se arata interesata si ofera-i sansa de a explora experienta respectiva.

4. Pregateste-o pentru relatii mai dificile

Relatiile se pot dovedi la un moment dat a fi dificile – se poate sa nu fie invitate la o zi de nastere sau sa nu se integreze usor intr-un grup nou. Fetele au tendinta de a fi foarte afectate de astfel de situatii normale, prin care trece oricine. In general, astfel de atitudini au prea putin de-a face cu ea ca persoana si depind mai ales de starea de spirit a celui care se comporta astfel.

5. Gaseste modele feminine pozitive

Rolurile in care sunt distribuite femeile in media adesea sunt deranjante, la fel ca si multe comentarii despre femei de care te izbesti cand traiesti in societate. Este bine sa iti pregatesti fata pentru momentul cand se va confrunta cu astfel de probleme si sa compensezi cu exemple feminine de succes.

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

Citeste si

Cum se creste un baiat

Cum il obisnuiesti pe copil sa vada lucrurile in mod pozitiv

Adauga comentarii!