Copilul citeste, dar si intelege?

Sa poti sa citesti un text si sa il intelegi nu este deloc acelasi lucru. Cititul devine ceva mecanic, in timp ce intelegerea pune la bataie foarte multe resurse – de la imaginatie pana la cunostinte din multiple domenii.

Nu ajunge niciodata sa citim un text, trebuie sa il si gandim, sa il punem intr-un context, sa il interpretam, sa ni-l amintim si, in cele din urma, sa ajungem sa avem o parere proprie despre el. Cum il ajuti pe un copil mic sa faca un astfel de salt?


Copiii reactioneaza cel mai bine la joaca, asa ca incearca sa faci partea de intelegere cat mai putin plictisitoare. Deja, daca a citit si de abia invata asta, pentru el efortul este suficient de mare si probabil ca toata atentia i s-a dus catre citit corect. Asa ca sa nu te mire daca nu mai tine minte nimic din ceea ce a citit. Poti face si tu o incercare sa vezi ca vei pati exact la fel – de exemplu, sa citesti cu voce tare un text si sa te concentrezi exclusiv pe a reda intonatii, trairi, ca un actor. Vei observa ca vei reusi, la final, doar cu mare greutate sa spui despre ce este textul.

Cum promovezi intelegerea prin joaca:

Desenati

Daca ii place sa deseneze atunci este simplu sa alegeti o scena sau o idee pe care sa o deseneze. Nu te concentra pe cat de reusit este desenul, important este ce a inteles. Copiiilor mai mari poti sa le ceri sa deseneze secvente – inceputul, punctul culminant, sfarsitul.

Puneti in scena

Sa pui in scena o poveste ajuta enorm atat cu retinerea, cat si cu intelegerea povestii. Poti, la inceput, sa o pui tu in scena. Cel mai probabil, copilul va dori ulterior sa dea si el un spectacol.

Imaginati

In text este un punct de pornire. Si de la el fantezia te poate duce foarte departe. Provocati copilul sa gaseasca un alt sfarsit sau sa isi inchipuie ca la un moment dat personajul principal ar fi luat o alta decizie.

Gasiti similaritati

In general, textele pentru copii sunt alese astfel incat sa existe in ele elemente pe care le intalnesc si in viata de zi cu zi – prieteni, animale de companie, atitudini etc. Discutati de aceste similaritati, provocati copilul sa se gandeasca cum ar fi reactionat el in situatia respectiva.

Photo by Ben Mullins on Unsplash

Adauga comentarii!