Ce trebuie sa stie un copil pana la varsta de 5 ani

Punem mare accent pe educatia copiilor. Mai ales cand sunt mici, pentru ca mai tarziu, pe parcurs, incepem sa obosim si lasam scoala si gradinita sa se ocupe de ea. Ce anume vrem?  Vrem sa stie sa numere, sa recunoasca forme si culori, sa stie cele mai raspandite povesti (chit ca nu ne simtim deloc confortabil sa spunem cum a mancat-o lupul pe scufita rosie) si neaparat cateva povesti si poezii cu care sa ne mandrim in fata tuturor.

Din pacate insa uitam sa punem accent pe informatiile vitale. Adica acele informatii care i-ar ajuta sa se descurce mai bine daca vreodata ar ajunge in impas. Mai ales cum sunt copiii din ce in ce mai independenti pe masura ce cresc mai mari. Haideti sa vedem despre ce informatii este vorba:


Sa cunoasca numele parintilor, un numar de telefon

Cum probabil, ca majoritatea parintilor, nici voi nu mai ajungeti sa va spuneti pe nume, ci numai prin apelativul ‘mama’, ‘tata’, copiii vostri nu stiu prea exact cum va numiti. Pana la varsta de 5 ani repetati insa de multe ori numele vostru si numele de familie astfel incat sa fiti foarte siguri ca il stiu. Si acelasi lucru este valabil si pentru un numar de telefon. Este foarte util, daca este necesar, sa va poata suna de pe telefonul imprumutat de la un adult.

Sa stie sa sune. Si sa stie de nr 112.

Pana la varsta de 5 ani nu cred sa fie vreun copil care sa nu fi pus mana pe un telefon ca sa se joace sau sa se uite la un video. Cu toate acestea, foarte putini sunt cei care stiu sa apeleze. Si mai putini sunt cei care stiu sa sune la 112 si cand anume sa faca acest lucru. Este bine sa ii invatati aceste informatii de baza.

Sa stie sa se uite in ambele directii cand traverseaza strada

Este cosmarul oricarui parinte sa isi inchipuie ca va traversa copilul singur strada. Dar se poate intampla. Poate ca a vazut un prieten pe partea cealalta, poate ca a deschis o poarta pe care nu iti inchipuiai ca o deschide, in fine nu poti preveni absolut totul. Insa ii poti repeta copilului de sute de ori, de fiecare data cand traversati, cum anume se face asta in mod corect.

Sa stie sa ceara ajutorul

Un copil care s-a pierdut este foarte inspaimantat. Poate sa fie atat de inspaimantat incat nici sa nu stie cum sa ceara ajutorul. Este bine sa ii explicati sa mearga la un politist sau la un alt parinte cu copii sau la un angajat de la un magazin. Este bine sa le explicam faptul ca strainii ar putea fi periculosi, insa sa nu ii lasam cu impresia ca ar trebui sa se descurce singuri in orice situatie.

Citeste si:

Dezvoltarea copilului de la 4 la 5 ani: cele mai importante etape

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

Adauga comentarii!