Ce sa ii spui unui copil de clasa I despre sex

Incepand de la varsta de 6 ani copiii incep sa fie foarte curiosi in ceea ce priveste sexualitatea. Si astfel de discutii nu trebuiesc ocolite, ci mai degraba initiate de catre parinte, chiar daca copilul nu intreaba nimic.

Cu cat mai repede cu atat mai bine. Daca dupa 8 ani initiezi o astfel de discutie te poti lovi de un refuz total din partea copilului de a participa. Tu trebuie sa fii privit ca o sursa buna de informatii despre relatii si sex, ca sa ii poti mai bine proteja. Acum este momentul sa vii cu detalii:


  • Sistemul reproducator. Copiii trebuie sa stie care sunt organele interne si care este rolul lor pentru femei (ovare, trompe uterine, vagin, vulva, glanda mamara) si pentru barbati (testicule, penisul, scrotul)
  • Sa le vorbesti de faptul ca exista anumite parti ale corpului, atat la femei cat si la barbati care iti provoaca o senzatie de placere atunci cand le atingi. Si daca alege sa isi provoace singur placere este in regula, insa niciodata in public.
  • Sa le spui ca sunt direct resposabili de propriul corp si trebuie sa invete sa il ingrijeasca. In acelasi timp au si dreptul de a nu accepta ca altcineva sa ii atinga.
  • Sa le spui ca bebelusii apar ca urmare a raporturilor sexuale prin care sperma si ovulul se intalnesc. Si mai precis, ca sperma iese din penis si daca ajunge in vaginul femeii isi gaseste drumul pana la ovulul femeii, transformandu-se din aceasta unire intr-un bebelus.
  • Adultii fac sex si acest lucru este normal, natural si sanatos. Aceasta activitate nu este deloc pentru copii. Asa cum nu este nici sarutatul, atinsul, imbratisatul – modalitati sexuale prin care adultii isi arata afectiunea unii fata de altii.
  • Sa le vorbesti despre faptul ca adultiii pot sa aleaga daca sa aiba sau nu un copil.
  • Sa le vorbesti si despre relatii in general – care sunt valorile in care tu crezi. Despre faptul ca adultii se pot indragosti, insa nu exista un singur fel de a iubi. De faptul ca este normal sa iti doresti sa petreci mai mult timp cu o persoana care iti place.
  • Le poti vorbi despre pornografie pentru ca mai mult ca sigur vor da peste imagini cu oameni goi la un moment dat.
  • Nu uita nici de familie si prieteni pentru ca si acestia au o influenta covarsitoare la aceasta varsta. Membrii unei familii se ajuta intre ei, chiar daca nu raman tot timpul la fel. Atunci cand esti intr-o familie trebuie sa respecti regulile acelei familii. Prieteni sunt cei care petrec mult timp impreuna si ajung sa se cunoasca unul pe altul. Sinceritatea este o valoare foarte importanta in prietenie, mai ales ca intr-o astfel de relatie esti vulnerabil.

Urmatoarele discutii despre sex vor aparea probabil in jurul varstei de 10-11 ani, cand incepe perioada pubertatii si copilul incepe sa se transforme in viitorul adult.

Sursa foto: motherhow.com

Citeste si: 

Cum sa ii vorbesti unui copil de gradinita despre sex

Adauga comentarii!