Cand invata copilul sa citeasca

Desi noua ni se pare o activitate extrem de simpla, cititul nu este de fapt asa si presupune un foarte mare efort din partea copiilor. Unii il fac mai usor, aproape ca nici nu observi ca au invatat sa citeasca, citind primele lor cuvinte incepand cu varsta de 3 ani, in timp ce altii se chinuie sa tina pasul cu programa scolara cand sunt in clasa I.

Diferentele vin de la factori psihologici, cum ar fi maturitatea emotionala, dar si din factori externi, cum ar fi faptul ca copilul a fost mai mult expus literelor. Este un lucru cunoscut faptul ca fratii mai mici incep sa citeasca mai devreme decat fratii mai mari.


Cititul foarte devreme nu este neaparat ceva ce parintii ar trebui sa urmareasca, insa este un lucru benefic daca reusesc sa creasca interesul copilului fata de carti, capacitatea de a se concentra si curiozitatea fata de stiinta in general.

Ce ai putea face ca sa invete copilul mai usor sa citeasca, pana la varsta scolara:

Citeste-i mult

Alege carti simple, preferabil cu rime si scris mare. Nici nu trebuie sa fie foarte multe, intrucat la aceasta varsta copilul oricum prefera sa auda aceeasi poveste repetata de foarte multe ori.

Arata-i literele, repeta sunetele

Poate fi o joaca sa retina anumite litere si sa le asocieze cu sunetele. La fel cum l-a distrat, cand era mai mic, sa invete culorile. La inceput nu va reusi sa le lege ca sa formeze silabe si cuvinte, dar ii poti arata si asta pe parcurs, daca se va dovedi interesat.

Discuta despre ce ati citit

De la cuvantul citit pana la intelege este inca un pas de parcurs. Si acesta necesita mult exercitiu. Insa copiii sunt in general placut impresionati atunci cand le acorzi atentie si vrei sa afli ce parere au ei despre un lucru care le este familiar. Asa ca discutati despre cartile citite sau despre orice altceva. Un cuvant familiar, al carui inteles il cunosti, este mult mai usor de citit decat unul de care nu te-ai mai lovit niciodata.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Adauga comentarii!