De ce vomita copilasul?

Sunt multe lucrurile care il pot face pe cel mica sa vomite, ca de exemplu diferite afectiuni, raul de masina, stresul etc. In cele mai multe cazuri varsaturile la copii sunt provocate de gastroenterita, o infectie a tractului digestiv.

Gastroenterita, adesea numita si “raceala la stomac” este cauzata de virusuri comune cu care intram in contact zilnic. Pe langa voma, mai poate aparea greata si diareea.
Aceste infectii nu dureaza mult si sunt mai degraba enervante si perturbatoare decat periculoase. Dar copilasii, in special bebelusii, care capata virusul, pot sa nu asimileze suficiente fluide si sa ajunga sa se deshidrateze ceea ce inseamna ca organismul lor nu mai retine nutrienti, apa, iar acest lucru poate duce spre alte probleme.


Oricum ar fi, nu face nimic fara sa te consulti cu medicul celui mic altfel risti sa dezechilibrezi si mai tare sistemul digestiv.

Alergiile la anumite alimente – si acestea pot cauza varsaturi. Desi toate au un potential de alergie, unele au un grad mai ridicat ca: laptele, ouale, alunele, crustacee, castane, soia, nuci, peste. Starile de voma, greata si durerile abdominale pot aparea la cateva minute sau ore dupa ingerarea respectivelor alimente.

Stresul si anxietatea – temeri legate de inceputul scolii / gradinitei, schimbarea orasului si noi prietenii, agitatia din jur – fiecare din cele enumerate poate declansa starea de voma, desi acest lucru se intampla cu precadere la adulti si copiii mai mari, decat la bebelusi.

Gripa sau alte afectiuni – voma poate fi declansata si de infectiile la urechi, de o raceala sau chiar pot fi o forma de reactie adversa la un medicament.

Daca mananca prea mult – copiii, si nu numai, daca au muulte bunatati si variate preparate au tendinta de a manca mult peste normal, lucru care bineinteles ca face organismal sa reactioneze.

Deci sunt multe cauze care ne pot face copiii sa vomite, cea mai curenta este probabil infectia gastrointestinala de care am vorbit la inceput, pentru ca bacteriile care o provoaca sunt peste tot, de la scoala, la cresa, de la restaurant la cinema si asa mai departe.

Acest virus se raspandeste foarte rapid stand in preajma si intrand in contact cu persoanele care il poarta. Copilasul il poate lua cand imparte mancarea, sticluta de apa sau tacamurile cu care mananca.

Ce poti sa faci sa previi pe cat posibil acest virus:
– spala-te pe maini des, mai ales dupa ce ai fost la baie sau ai schimbat un scutec
– foloseste servetele umede dezinfectante cand apa si sapunul nu sunt in preajma
– dezinfecteaza suprafetele potential contaminate inainte ca cel mic sa le foloseasca
– ai grija ca mancarea pentru copil sa fie bine sigilata, preparata si servita igienic

Cand sa consulti de urgenta doctorul:
– deshidratarea
– voma cu firicele de sange
– voma insotita de febra care nu trece in urmatoarele 72 de ore
– voma insotita de durere puternica abdominala, ca aceea asemanatoare apendicitei
– durere in piept
– vedere incetosata
– stari de lesin si confuzie
– piele rece, umeda si palida
– febra
– voma urat mirositoare (mirosul se aseamana cu cel de fecale)

Adauga comentarii!