Cu copilul de 2 ani la mare – la ce sa te astepti?

Daca pana la 1 an, copilul statea si dormea in carucior, iar tu te puteai relaxa facand plaja si uitandu-te la mare, dupa 2 ani, lucrurile se schimba radical. Copilul, nu numai ca nu mai vrea sa doarma in carucior, insa isi doreste sa exploreze cat mai mult plaja si, daca se poate, fara palarie de soare pe cap.

Asadar, la ce sa te astepti daca ti-ai facut curaj sa pleci cu copilul mic la mare?


1. Copilul de 2 ani e prea mic sa inteleaga faptul ca soarele ii face rau, ceea ce va face aproape imposibila dorinta ta de a-l tine sub umbreluta. O sa te trezesti ca nu faci altceva pe plaja decat sa te asiguri ca cel mic sta la umbra, bea suficienta apa si nu aduna cioburi si chistoace.

2. Sa mananci la o terasa nu este prea simplu, desi cel mic va avea si momente bune in care se va juca cu mancarea si tacamurile, iar tu vei putea sa ciugulesti in graba cate ceva. Daca cel mic se plictiseste, ca sa eviti plansul si crizele de personalitate de la 2 ani, trebuie sa fugi cat mai repede intr-un loc unde nu deranjezi prea multa lume.

3. Totul este obositor cand mergi cu copilul mic la mare. Ajungi sa te stresezi pentru tot felul de lucruri, de la vecinii de camera care sunt prea galagiosi pana la faptul ca nu l-ai dat cu crema de protectie solara suficient si s-ar putea sa faca febra. O sa constati ca tonele de servetele antibacteriene sunt insuficiente si ca nu iti doresti decat sa te intorci mai repede acasa.

4. Copilul nu va fi atat de vesel ca il duci la mare pe cat iti imaginezi tu, pentru el e doar o iesire nu prea placuta din programul lui de somn-mancat-iesit in parc-mancat-somn si tot asa.

5. Copilul mic se poate imbolnavi oricand si asta e un stres care creste de zeci de ori mai mult cand mergi cu el la mare.

6. Exista si parti bune, copilul incepe sa se distreze facand castele de nisip, isi face usor prieteni si este dispus sa se balaceasca cu orele intr-o piscina gonflabila la malul marii.

Cum sa iti organizezi vacanta ca sa fie mai usor?

  •  Alege un loc de cazare cu gradina si, daca se poate, loc de joaca. La pranz nu ai cum sa stai pe plaja cu copilul si nici in camera nu e prea vesel. Asadar, chiar daca platesti mai mult, alege un loc care sa se potriveasca si cu dorinta de joaca a celui mic.
  • Curata filtrele de la aerul conditionat din camera, nu e prea greu, doar dai capacul jos de la aerul conditionat si clatesti filtrele cu apa si sapun. Asa o sa eviti sa te intorci cu cine stie ce probleme respiratorii de la mare.
  • Alege un loc unde ai bucatarie, in acest fel nu o sa te mai stresezi pentru faptul ca mancarea de la restaurant poate fi deteriorata si nici nu o sa-i mai testezi rabdarea celui mic asteptand nota de plata.
  •  Nu uita de sprayul de tantari pentru copii, de preferinta din plante, o sa iti fie de mare ajutor seara la malul marii.
  • Evita sa mergi in lunile de varf, iulie si august, cand la mare este multa aglomeratie si cel mic va fi mult mai agitat ca de obicei. Cel mai bine pentru copii este de mers in iunie si septembrie cand temperaturile nu sunt asa ridicate si nici nu e foarte aglomerat.
  • Daca alegi, totusi, sa mergi in iulie si august opteaza pentru niste locuri mai putin aglomerate, fara harmalaie, tiribombe si tarabe cu jucarii care mai mult ii vor crea cosmaruri celui mic decat sa il distreze. Desi ti se pare  o idee buna sa-l duci pe cel mic in locuri cu parcuri de distractii, copiii mici vor fi coplesiti de toata informatia pe care o primesc din jur si vor avea o stare permanenta de agitatie.
  •  Implora-ti mama sa mearga cu voi in vacanta. Chiar daca nu o sa se distreze deloc si se va stresa in permanenta, e mai bine cu un ajutor decat deloc.
  • Alege un sejur pentru mai multe zile si nu doar o excursie de weekend. Nu numai pentru copilul mic este obositor, ci si pentru parinti.
  • Evita sa iei cu tine prieteni care nu au copii, nu vei face decat sa te simti prost ca stai prea mult cu copilul si iti neglijezi prietenii. De asemenea, daca incerci sa stai cu prietenii mai mult, te vei simti prost ca nu stai cu copilul. Cel mai bine e sa pleci doar cu familia, in acest fel programul zilnic al copilului nu va fi perturbat prea mult.

Voi ce experiente ati avut cu copiii mici la mare?

Citeste si Calatoriile cu bebelusul: avantaje si dezavantaje.

Adauga comentarii!