Copilul se trezeste mereu mofturos? 5 moduri prin care il ajuti sa se inveseleasca

Ca si adultii, copiii trec prin tot felul de stari emotionale: veselie, tristete, anxietate, nervozitate, calm sau lipsa de chef. Incepand cu varsta de 3 ani, o sa remarci ca paleta de emotii si sentimente a copilului tau este mult mai variata si devine mult mai dificil sa ii intelegi aceste stari. O problema cu care se confrunta multi parinti este starea de nervozitate cu care copilul se trezeste dimineata sau dupa somnul de pranz.

Motivele pentru care copilul este nervos si indispus la trezire pot fi dintre cele mai variate: nu s-a odihnit corespunzator, a visat urat, il doare capul, se simte confuz, nu vrea sa mearga la gradinita sau la scoala, are nasul infundat, a racit, tuseste, este prea multa lumina in camera, ii este sete, este stresat de o schimbare in rutina lui (o noua casa, un nou program de somn, o noua bona), are un disconfort abdominal s.a.m.d.


Ce faci cand copilul se trezeste mofturos? Iata mai jos cateva sfaturi prin care sa il ajuti sa treaca peste aceste momente mai usor:

1. Nu il certa

Cand copilul este mofturos la trezire, incepe sa tipe sau sa planga, cea mai buna metoda pentru a-l linisti mai repede este sa il lasi sa stea in liniste pana cand se acomodeaza cu starea de trezie. De multe ori, copilul are nevoie la trezire sa fie lasat in pace si sa isi revina in ritmul lui.

2. Ofera-i ceva care stii ca ii place

Copilul nu vrea sa se ridice din pat si iti raspunde cu agresivitate? Incearca sa ii oferi ceva care stii ca ii place: citeste-i o poveste, adu-i jucaria preferata, povesteste-i ceva amuzant sau intreaba-l daca vrea sa va jucati impreuna. De cele mai multe ori, o mica surpriza il va face pe cel mic sa isi revina rapid.

3. Evita sa ii vorbesti despre faptul ca se trezeste mofturos

Unii parinti au obiceiul de a le reaminti copiilor despre anumite comportamente din trecut. Expresii de genul “mai stii ce m-ai enervat azi-dimineata ca nu voiai sa te dai jos din pat?” sau ” ai de gand sa repeti figura de la trezire?” nu fac decat sa intristeze din nou copilul si sa ii creeze un sentiment de vinovatie ca nu e pe placul parintilor.

4. Lasa copilul sa experimenteze si stari negative

Faptul ca un copil e posomorat, mofturos, plictisit sau nervos trebuie acceptat de cei din jur cu ingaduinta. Asemenea stari au si un important rol in dezvoltarea lui emotionala, deoarece il ajuta sa inteleaga ca este liber sa se simta cum vrea el, fara sa fie ingradit de presiunea celor din jur care vor veselie continua.

5. Incearca sa il culci mai devreme

Un copil care se trezeste mofturos si nervos, cel mai probabil este un copil care nu s-a odihnit suficient. Incearca sa il culci mai devreme seara sau sa il lasi sa doarma mai mult pe timpul zilei.

Nu uita, copilul de 2-3 ani trebuie sa doarma in total 12-14 ore pe zi. Dupa implinirea varstei de 1 an si jumatate aproape toti copiii au o singura repriza de somn la pranz, care poate dura intre o ora si jumatate si 3 ore.

Dupa varsta de 3 ani, copiii dorm intre 10 si 12 ore pe zi, aceasta perioada urmand sa se scurteze dupa varsta de 12 ani cand copiii dorm la fel ca adultii, adica 8-9 ore pe noapte.

Citeste si:

Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice

Cum se schimba somnul copilului dupa varsta de 2 ani

Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului

Sursa foto: momjunction.com.

 

Adauga comentarii!