Strategii cu un copil mofturos

Copiii nu mananca la fel ca adultii, acesta este un lucru stiut. Ei au preferinte clare pentru anumite alimente si nici nu sunt foarte deschisi sa incerce lucruri noi. Ceea ce, daca este sa fim corecti, este destul de adevarat si in cazul nostru. Sa incerci ceva nou nu este simplu.

Pe de alta parte insa, unii copii sunt foarte mofturosi si si-au redus mult prea mult alimentele acceptate. Aceasta poate sa fie numai o etapa, insa necesita multa diplomatie pentru a fi depasita. Gasiti mai jos cateva strategii care va pot ajuta, daca acesta este cazul vostru:


Masa in momente de relaxare

Cu copiii mai mici, pana in 4 ani, este foarte important momentul pe care il alegi ca sa mancati. Un copil care este obosit sau iritat nu va fi deschis sa incerce lucruri noi. Are deja de luptat cu faptul ca nu isi regla starile emotionale, ca sa mai faca fata si la alte provocari. Daca ti se pare ca acesta este si cazul vostru, incearca sa schimbi perioada de masa cu o ora mai devreme, sa vezi daca astfel apare vreo diferenta.

Portii potrivite

Copiii mici nu au nevoie sa manance atat de mult pe cat ne inchipuim noi. De exemplu, la 1-2 ani, pentru o zi intreaga ar fi suficient daca ar manca:

  • jumatate de cartof
  • jumatate de banana
  • o portie de cereale – fie sub forma de paine sau paste
  • un ou
  • un iaurt sau o feliuta de branza

Ofera varietate, mereu

Este mai simplu sa cedezi si sa oferi mereu acelasi tip de mancare pe care stii ca il va accepta fara probleme. Dar atunci chiar adancesti o criza care, pentru moment, nu este decat o etapa normala in procesul de crestere. Asa ca nu renunta la a aduce varietate si, in cele din urma, si aceasta etapa va fi depasita cu bine.

Totul, in familie

Sunt foarte importante atmosfera din familie si obiceiurile adultilor pentru ca noile feluri de mancare sa fie acceptate mai usor. Adultii trebuie sa manance si ei variat si sanatos, pentru a da exemplu; mesele trebuie sa fie relaxante si o modalitate ca toti sa se simta bine impreuna. Si, la fel de important, toata lumea trebuie sa participe la pregatirea mesei, ceea ce implica si copiii.

Photo by Mateus Campos Felipe on Unsplash

Adauga comentarii!