Pasi pentru a nu construi copilului o imagine negativa despre sine

Copiii si tinerii au adesea probleme cu stima de sine, probleme care apar in urma modului in care isi privesc corpul. Iar acestea pornesc de la asteptarile nerealiste pe care le au din cauza a ceea ce observa in jur.

O mare parte din vina o are si media, dar nu putem sa ii dezvinovatim cu totul pe parinti, care prin comentarii sau comportament promoveaza o imagine a aspectului vizic. Care din atitudinile parintilor influenteaza si cum ar putea ele sa fie modificate:


Comentariile privind propriul corp

Adesea ne scapa, fara sa ne dam seama, aprecieri negative la adresa propriului corp – vrem sa mai slabim, nu ne place cum ne sta parul, am vrea ca corpul nostru sa aiba o alta forma etc. Nici nu ne dam seama cand le facem, ba chiar ni se par o expresie a bunului simt si a modestiei. Dar daca stam sa ne gandim, cat de des comentam ceva positiv despre corpul nostru? Ca am reusit sa alergam 20 de minute fara sa obosim, ca am putut sa ducem bagajele pentru vacanta la masina etc. Ar trebui sa avem mai multe comentarii pozitive pentru a accentua ceea ce putem face cu corpul nostru.

Comentariile privind alte persoane

Indubitabil, atunci cand vorbim despre alte persoane, mai ales cand de abia le-am cunoscut, ne referim la aspectul lor fizic. Insa dupa ce reusim sa avem o relatie acesta nu mai reprezinta multa importanta. Ne dam seama ca lucrurile care tin de caracter sunt mult mai importante. Prin urmare, pentru a nu accentua importanta modului in care arati mai mult decat este necesar, redu comentariile legate de aspect si pune mai mare accent pe cele legate de comportament, cunostinte, abilitati.

Idealul de frumusete

Media pune mare accent pe idealul de frumusete, ceea ce se reverbereaza in nenumarate comportamente ale vietii noastre: ne comparam cu altii si ne simtim inferiori, ne propunem sa tinem nenumarate diete si nu reusim, ne pierdem increderea in noi si facem alegeri gresite in ceea ce priveste relatiile cu ceilalti.

Exista mai multe moduri in care putem sa reducem aceasta influenta negativa

  • sa avem grija sa avem o dieta sanatoasa si echilibrata pentru ca asta ne da energie sa facem ceea ce ne place
  • sa alegem acele activitati fizice care ne sporesc starea de bine
  • sa laudam mai putin modul in care arata copilul si mai mult ceea ce reuseste sa faca

Adauga comentarii!