Iti vine greu sa ii spui nu copilului?

Sa inveti un copil mic cum sa se poarte este una dintre cele mai dificile si neplacute lucruri pe care trebuie sa le faca un parinte. Aparent, efeotul este imens si lipsit de rezultate. Momentele tensionate se repeta uimitor de rapid si pentru motive pe care un adult nu le poate intelege.

Asta nu inseamna insa ca poti renunta, asa ca daca iti este foarte greu iti poate fi de ajutor:


Nu da infinite sanse

Daca doresti un anumit comportament, spune-i imediat copilului ce trebuie sau ce nu trebuie sa faca. Daca nu te asculta, ceea ce este foarte probabil, repeta inca o data, pe un ton mai serios, ca sa inteleaga ca nu este optional. La a treia repetare, indrepti tu situatia – fie iei obiectul, fie indepartezi copilul. Astfel va fi foarte clar ca ai indicat o limita care nu trebuie incalcata.

Nu iti baza deciziile pe reactiile pe care le are copilul. El va incerca sa nu asculte nimic si sa negocieze totul, insa este rolul tau sa il inveti cum sa se poarte si ce anume nu este acceptabil.

Nu categorisi copilul

Este foarte important sa nu ii spui copilului ca este rau sau nepoliticos. Pune accent pe comportament. Comportamentul respectiv este nepoliticos. Iar copilul va intelege astfel sa nu il mai repete si sa se simta bine atunci cand o face. Nu uita, desigur, sa lauzi si comportamentele frumoase, atunci cand apar spontan.

Daca este ceva ce nu iti place, nu diseca prea mult subiectul, un copil nu se poate concentra prea mult. Daca copilul este un pic mai mare poti incerca o conversatie ca sa vezi daca intelege de ce nu este in regula ceea ce a facut.

Iesi din conflict cu seninatate

Conflictele pot sa fie multiple, insa nu putem lasa asta sa ne strice nici ziua si nici relatia cu copilul. Trebuie sa ne pastram calmul si sa gasim o modalitate de a iesi din conflict – sa il invatam pe copil cum sa isi exprime regretul, sa negociem solutii pentru viitor, sa facem ceva impreuna care sa ne aduca bunadispozitie.

Photo by Laurent Peignault on Unsplash

Adauga comentarii!