Greseli in somnul copiilor de peste un an

Odata cu depasirea pragului de un an vei observa ca somnul si masa nu mai monopolizeaza majoritatea zilei. Asta nu inseamna insa ca iti trimiti copilul la culcare si altceva nu mai ai de facut pana dimineata. De fapt, perioada poate sa fie foarte dificila. Mai ales daca faci urmatoarele greseli.

Nu inveti copilul sa doarma singur

Un copil la aceasta varsta doarme intre 12 si 14 ore pe zi. Este imposibil de crezut ca ai putea face si tu asta sau ca ai putea ramane in pat langa el atat de mult timp. Prin urmare, este esential sa se deprinda sa doarma singur.


Asta nu inseamna ca trebuie sa il lasi sa planga pana nu mai are putere, ca sa invete ca nu mai vine nimeni la el. Se poate obisnui in timp, treptat, fara nicio drama. De exemplu, il lasi sa doarma singur, fara sa il mai legeni. Ii citesti ceva, ii canti incetisor si la un moment dat gasesti un motiv sa parasesti camera. Sa zici ca vrei sa mergi la baie este o scuza foarte buna ca sa lipsesti un pic fara a da nastere la ingrijorare. Apoi revii, mai stai un pic, si gasesti alt motiv sa pleci. Dupa mai multe incercari cu siguranta il vei gasi adormit la intoarcere.

Nu ai rutina potrivita

Cu un copil totul este mai usor daca ai o rutina – aceleasi ore si aceleasi lucruri pe care le faci zilnic. In acest fel reduci stresul si negocierea continua. Copilul stie la ce sa se astepte si se va opune mai putin.

Dar la fel de important este si ca rutina aleasa sa fie una potrivita. Daca vorbim despre rutina inainte de culcare, potrivit este sa se spele, sa se imbrace in pijamale, sa asculte o poveste. Nu sunt potrivite:
– uitatul la televizor
– joaca
– certurile

Toate acestea agita si un copil prea obosit si surescitat, mai ales la aceasta varsta, este un copil care nu reuseste sa adoarma. Cu o jumatate de ora inainte de culcare atmosfera tremuie sa fie linistita, relaxata.

Inca un sfat: incearca sa dezobisnuiesti copilul sa depinda de laptele baut inainte de culcare. Nu numai ca acesta ii poate afecta sanatatea dintilor, dar si impiedica atingerea scopului tau – sa ai un copil care poate sa doarma independent.

Photo by Samantha Sophia on Unsplash

Adauga comentarii!