Este posibil sa fie si vina ta cand copilul se poarta urat

Stilul modern de a fi parinte este acela in care ai o mare grija ca nu cumva sa iti impiedici copilul sa se dezvolte liber. Ne este teama ca din cauza restrictiilor noastre sa nu se simta ingraditi, lipsiti de importanta sau de creativitate. Iar uneori ducem aceasta grija pana in extrema in care crestem un copil care ajunge sa se poarte foarte urat.

Indiferent daca este sau nu vina noastra ca un copil are un comportament pe care nu ar trebui sa il aiba, cu siguranta trebuie sa fie grija noastra ca parinti sa ii explicam ca nu este bine, sa incercam sa il dezvatam. Trebuie sa reactionam intotdeauna atunci cand:


Cand copilul musca sau bate pe alti oameni

Desigur, ne putem spune ca asta fac toti copiii mici, ca este normal la varsta aceasta. Insa nu putem lasa lucrurile asa. Trebuie sa intervenim de fiecare data. Trebuie sa explicam de fiecare data de ce este rau. Si sa incercam sa ii facem constienti de motivul pentru care reactioneaza asa. Si ce altceva ar putea sa faca in schimb.

Cand copilul nu accepta sa nu i se faca pe plac

Copiii trebuiesc obisnuiti din timp, inca de cand sunt mici, ca nu vor primi tot ceea ce vor. Ei trebuie sa invete sa isi stapaneasca aceasta frustrare. La fel cum trebuie sa invete ca au responsabilitati. Daca faci totul pentru copilul tau nu ii mai dai posibiliatea sa creasca si te trezesti la 9 ani ca este de nestapanit.

Cand copilul vorbeste urat

Toti copiii ajung sa auda cuvinte pe care nu ai vrea sa le auda. Pe unele le prinde de la televizor, pe altele din parc sau gradinita. Si nu este numai despre cuvinte urate, al caror inteles nici macar nu il pricep, ci de atitudini intregi – lipsa de respect, purtarea urata in grup fata de un alt copil, deranjarea celor din jur. Toate acestea, de fiecare data, trebuiesc oprite si explicat de ce anume nu este in regula.

Cand copilul crede ca este buricul pamantului

Nu vrem sa avem copii timizi, care nu stiu sa se apere, nu stiu sa ceara sau sa lupte pentru lucrurile de care au nevoie. Pe de alta parte insa nu ne dorim nici copii care cred ca totul li se cuvine si cei din jur nu sunt decat o masa amorfa care trebuie sa ii aduleze. Ne dorim sa devina adulti care pot trai armonios intr-o societate, care pot lucra bine cu altii. Asa ca nu facem niciun bine daca doar ne laudam copilul si il sustinem pana in panzele albe.

Citeste si

Modalitati de a te face ascultata

Agresivitatea copilului – cum reactionezi?

Sursa foto: kid101.com

Adauga comentarii!