Disciplina la 3-4 ani

Iti vine greu sa crezi ca poti vorbi despre disciplina la varste atat de mici, dar daca educatorii de la gradinita reusesc, atunci reusim si noi, parintii. Sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respectam si, in timp, rezultatele se vor vedea. Totul tine de ce si cum comunicam.

Fii foarte clar in ceea ce ceri

Un copilas atat de mic nu va reusi sa inteleaga cerintele complexe. Asa ca fiecare actiune trebuie sa fie enuntata pe rand. De exemplu, cand intrati in casa, unde sa se aseze ca sa se descalte, unde sa isi puna incaltamintea dupa ce a dat-o jos, ce sa faca cu hainele de strada etc. Acorda mereu suficient timp si incearca sa lasi copilul sa se descurce singur, chiar daca tu ai rezolva lucrurile mult mai rapid.


 Apreciaza efortul

Vorba buna aduce mereu cooperarea. Asa ca multumeste copilului de fiecare data cand incepe sa faca lucrurile pe care le ceri. Te simti foarte bine cand esti apreciat, iti da un sentiment de incredere si de independenta. Cand este vorba despre lucruri pe care nu este atat de inclinat sa le faca, foloseste recompense. Ofera-i copilului ceva ce ii place dupa ce a facut efortul de a te asculta.

Faceti regulile impreuna

Desi copilul este mic, discutati impreuna regulile clasei si include si sugestiile lui. In acest fel se va simti apreciat, mai putin ingradit si fiind vorba de ideile lui, mai inclinat sa le respecte. Nu te astepta insa sa si le aminteasca de la sine, trebuie sa reamintesti mereu care este programul si de ce este conceput asa cum este.

Cat mai putin ‘NU’

Cand copiii sunt mici, cuvantul ‘nu’ ne vine cel mai des pe buze. Ca sa il folosesti mai rar, in loc sa spui ce nu trebuie sa faca, mai bine spui ce trebuie sa faca. De exemplu, in loc sa spui sa nu se joace cu mingea in casa, propune ce jocuri va puteti juca in interior.

Pedepsele

Nu te astepta sa te asculte intotdeauna. Mai ales ca aceasta este varsta la care se testeaza limitele. Iar aceste limite trebuie sa existe si sa fie foarte clare pentru copil. Daca face ceva despre care stie ca nu este voie atunci trebuie sa existe o consecinta negativa. De exemplu, nu se poate uita la un desen animat pana cand nu asculta. Important este sa nu incepi sa negociezi si sa ramai cat mai constant in limitele pe care le stabilesti.

Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Adauga comentarii!