Disciplina – cum se aplica

Copiii au nevoie de disciplina. Nici lor nu le place sa li se spuna un lucru de 10 ori. Si nici noua. Insa, daca generatia parintilor nostri parea a fi mult prea stricta atunci cand avea timp de noi, noua ne este greu sa impunem disciplina. Si parca incontinuu ne vine sa ne cerem scuze cand o aplicam. Ceea ce face lucrurile si mai rele.

Totusi regulile de disciplina sunt destul de simple


Ii spui copilului care este comportamentul nedorit. Si il rogi politicos sa il inceteze. A doua oara ii spui un pic mai ferm. Iar a treia oara, deja treci la actiune – ori indepartezi copilul, ori indepartezi obiectul. Desigur, copilul va plange sau va protesta in vreun fel. Cel mai probabil nu iti va placea. Insa nu aplici disciplina in functie de reactia copilului.

Lasa loc pentru repararea greselii. Copiilor trebuie sa le explici ce nu ti-a placut in comportamentul lor. Si o poti face cu o voce calma. Insa nu te lungi prea mult, fiindca nu au rabdare sa te asculte. Si de altfel nici tu nu vrei sa strici atmosfera. Si lasa-i sa inteleaga ca nu esti suparata pe ei, ci pe un comportament al lor. Si ofera solutia ca sa repare greseala. Cu copiii un pic mai mari poti insista pe explicatii, sa vezi daca inteleg ce ar putea fi atat de deranjant in comportamentul lor.

Scuzele sunt importante. Copilul nu isi va cere scuze de la sine. Va trebui sa insisti sa o faca. Si nu uita sa multumesti pentru ca si-a cerut scuze, sa il imbratisezi si sa treceti mai departe la o activitate facuta impreuna. Nu te ajuta cu nimic sa stai imbufnata. Nici nu aminti in prezent de comportamentul lor gresit din trecut. Sterge totul cu buretele, mergi mai departe. Daca nu poti face acest cadou copilului tau atunci inseamna ca ai o viata trista, ca nu te poti bucura de nimic, tot contorizand greselile altora.

Daca simti vreodata ca iti pierzi calmul, ca iti vine sa izbucnesti, atunci iesi din camera si regaseste-ti echilibrul. Aceasta perioada din viata este una a invatarii si nu au ce invata bun de la o persoana cuprinsa de furie. Daca vezi ca pasii de mai sus nu merg, exista mereu posibilitatea de a aplica o consecinta a comportamentului lor – in timpurile noastre merge perfect interdictia pentru o perioada la vreunul dintre ecranele lor preferate. Si asa ti-ai dori sa petreaca mai putin timp in fata lor.

Photo by Anna Kolosyuk on Unsplash

Citeste si

Tipsuri pentru disciplina

Disciplina fara tipete

Adauga comentarii!