Disciplina ar fi mai usor de obtinut daca nu ai face aceste erori

Nu poti sa nu te intrebi – oare de ce nu te asculta copiii? Oare de ce trebuie sa le repeti totul de multe ori si, adesea, in cele din urma, cu un ton rastit ca sa raspunda cererii tale?

Ei bine, nu ti-ar strica sa iti imbunatatesti abilitatile diplomatice:


Ofera validare

Inainte de a cere, ofera validare. Nu este necesar sa faci cine stie ce, cel mai adesea. Doar stai langa copil cateva secunde, discuti despre ce il preocupa pe el in prezent din punctul lui de vedere (poate sa isi toarne nisip in cap), dupa care discuti despre ce te preocupa pe tine (Sa mergeti sa mancati de pranz, sa zicem). Cateva secunde in plus si mult mai multa liniste!

Discuta cand lucrurile sunt calme

Cand toata lumea este nervoasa deja, este prea putin probabil ca mesajul tau sa ajunga la celalalt. Asa ca analizeaza fiecare situatie in parte. Empatia iti va spune daca vei fi auzita sau nu. Iar atunci cand discuti foloseste-te de prilej si ca sa enunti regulile care vrei sa fie respectate. Dupa care nu uita nici tu ca le-ai instituit.

Nu fugi de sentimentele negative

Copiii sunt plini de sentimente negative – frustrare, furie, frica, neputinta, ciuda, gelozie. Si pe toate le descarca mai ales folosindu-ne pe noi pe post de paratrasnet. Primul nostru gand? Sa fugim cat mai departe de ele, sa nu le acceptam, sa le interzicem. Ceea ce, desigur, nu este recomandat, daca vrem o lunga relatie de incredere cu copilul nostru. Stai si asculta, intreaba, valideaza, exact asa cum faci cu un prieten drag cand este suparat.

Nu exploda

Atunci cand nu te mai poti stapani si explodezi reactia ta este disproportionata si copilul o va simti ca atare. Dupa care, va sta sa analizeze cat de nedreapta ai fost in loc sa se intrebe daca nu cumva ar putea sa faca el altceva. Asa ca nu lasa sa se adune frustrarea. Gaseste de la inceput modalitati ori de a te calma, ori de a face copilul sa isi intrerupa actiunea care te enerveaza.

Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

Modalitati de a te face ascultata

Cum il ajuti pe “copilul cel rau” al familiei

Adauga comentarii!