De ce au copiii cosmaruri

In perioada de 5-8 ani, copiii se confrunta adesea cu cosmaruri. Ele au loc mai ales in a doua perioada a noptii si este posibil ca sentimentul negativ sa ii urmareasca si pe parcursul zilei.

Cosmarurile nu sunt neaparat rezultatul a ceva negativ care se intampla in viata lor, desi este posibil ca o perioada mai stresanta la scoala sa se manifeste si prin cosmaruri. Dar, la aceasta varsta, cosmarul este rezultatul faptului ca copilul a devenit mai constient de ceea ce se intampla in jur, de faptul ca se pot intampla si lucruri rele precum furtul, moartea, accidentele.


Ce poti face daca copilul a avut un cosmar

In primul rand este bine sa ai rabdare si intelegere, intrucat copilul este urmarit multa vreme de impresia negativa si este si foarte speriat, chiar daca intelege diferenta intre vis si realitate. Este bine sa il iei in brate si sa il linistesti si, de asemenea, este foarte posibil sa nu mai vrea sa doarma singur. Nu insista sa iti povesteasca ce anume a visat.

Cum poti sa reduci aparitia cosmarurilor

– ai grija sa doarma suficient. Un organism odihnit este unul care raspunde mai putin emotional la stres.

– fii atent la factorii de stres din viata copilului. Poate nu se intelege bine cu unii colegi, poate ca exista schimbari in viata sa la care nu s-a adaptat inca, poate ca raspunde la stresul pe care il simte in parintii sai.

– la ce anume se uita copilul? Este posibil ca unele scene din filme sau jocuri, chiar daca nu i s-au parut infricosatoare in timpul zilei sa il bantuie in timpul noptii.

– o atmosfera calma inainte de culcare. Chiar daca ti se pare ca nu mai este bebelus, copilul inca se bucura foarte mult cand este cocolosit. Asa ca fa ceea ce faceai si cand era mic – sa il tii de mana inainte de culcare, sa il pupi, sa il invelesti, sa ii canti.

– permite-i sa doarma cu o lumina de veghe daca iti cere sa nu stingi lumina.

– invata-l sa se linisteasca. Ii poti spune sa inspire profund si sa se gandeasca la ceva foarte frumos, cum ar fi o plaja. Si sa isi inchipuie ca este acolo, ca simte nisipul printre degete, ca briza ii misca parul, ca vede palmieri in dreapta etc.

Photo by Johannes Plenio on Unsplash

Adauga comentarii!