Cum sa te conectezi cu copilul tau in functie de varsta

Conexiunea stransa intre copil si parinte este esentiala pentru ambii – pe copil il ajuta sa se dezvolte si pentru parinte este o sursa constanta de fericire si energie.

Va prezentam mai jos cateva idei pentru a construi aceasta conexiune, in functie de varsta:


0 – 1 an

Contactul piele pe piele

Este cea mai puternica modalitate de conexiune si, daca este posibil, incearca sa tii bebelusul in brate inca din primele minute dupa nastere.

Mai tarziu, cand bebelusul va vrea constant in brate nu lupta impotriva acestei dorinte naturale a sa. Mai bine iei un sistem de purtare, astfel incat sa il tii in brate si totusi mobilitatea sa nu iti fie complet paralizata.

Imita sunete si expresiile faciale

Considera aceasta imitare ca pe un inceput de conversatie. Stai in fata bebelusului, astfel incat sa te vada bine, si imita sunetele pe care le scoate. La fel procedeaza si expresiile faciale. Bebelusul va fi extrem de incantat si exista studii care arata ca asta il ajuta sa isi dezvolte capacitatea de a vorbi.

12 – 24 luni

Plimbari cat mai dese

Nimic nu ii place mai mult unui copil de aceasta varsta decat sa isi petreaca timpul in afara casei si sa exploreze tot. Profita de asta ca sa va plimbati cat mai mult si ajuta-l pe copil sa interactioneze cu tot ceea ce il intereseaza.

Jucati-va impreuna

La aceasta varsta copiii nu sunt atat de interesati sa se joace cu alti copii, insa le place foarte mult sa se joace cu parintii lor. Asa ca jucati-va cat mai mult, chiar si cand faceti lucruri „serioase”, cum ar fi o baie.

24 – 36 luni

Ritualuri in familie

Este timpul sa instituiti ritualuri in familie, cum ar fi mesele impreuna in weekend sau jucatul de-a teatrul de papusi inainte de culcare. Orice vi se potriveste este perfect.

Momentul dinainte de culcare

Acesta poate sa fie cel mai placut moment al zilei – cel in care sunteti amandoi linistiti si puteti sa va concentrati asupra faptului ca va simtiti bine impreuna. Poti sa ii citesti copilului o carte, sa ii canti cantecelele preferate sau sa ii povestesti ceva inventat de tine special pentru el.

Photo by Rustic Vegan on Unsplash

Adauga comentarii!