Cum sa iti incurajezi copilul

Copiii au nevoie de incurajarile noastre asa cum pestele are nevoie de apa ca sa supravietuiasca. Din pacate insa, noi mergem mai mult pe critici si pe comenzi. Asa suntem obisnuiti, asa am fost crescuti. Insa putem incerca sa ne schimbam si sa apelam la incurajari ca sa modelam comportamentul.

Esti puternic. Poti sa o faci.

Copiii nu au in spate ani de experienta, asa cum avem noi. Prin urmare, unii renunta repede. Sau nici macar nu incearca. Si nu este de mirare, si noi, parca de abia dupa ce am devenit parinti, am realizat cat de puternici suntem.


Asa ca spune-i copilului, des, zilnic – esti puternic, poti sa o faci. Iar el chiar se va simti puternic si va dori sa demonstreze ca poate sa o faca.

Da! Bravo!

Spune-le cu entuziasm, din inima, si copilul va percepe asta. Tu esti cea mai buna galerie pentru copilul tau. Trebuie sa simta ca apreciezi victoriile pe care le obtine. Orice deprindere noua, orice incercare noua este o cucerire si trebuie subliniata ca atare. De catre noi, parintii. Pentru ca in rest primeste destule nu-uri, priviri critice sau indiferente. Insa noua nimic din ceea ce face copilul nu ne este indiferent, asa cum nu ii este nici lui.

Povesti de succes

Povestile de succes au o forta proprie, care ne inspira. Asa ca citeste copilului tau si ajuta-l sa gaseasca povestea de succes care il inspira pe el.

In caz de insucces ia o pauza si apoi incearca altfel

Adesea lucrurile care conteaza nu ne ies imediat. La scoala nu este foarte usor, nu este mereu simplu sa iti faci prieteni, poate ca ai ratat golul la ultimul meci… Este normal sa suferi cand nu reusesti ceva. Asa ca ia o pauza ca sa consumi aceasta tristete. Si sa recapeti puteri. Dupa care incearca din nou. Poate cu o alta abordare.

Ignora rautatile, nu rasplati cu rautate

Toata lumea are parte la un moment dat de persoane care le spun lucruri neplacute, rautati. Astfel de manifestari trebuiesc ignorate, problema este de fapt a lor si nu a ta. Cea mai buna strategie este sa le ignori si nu sa le raspunzi cu aceeasi moneda, chiar daca initial al fi inclinat sa o faci.

Citeste si

Consecventa – cea mai utila atitudine pentru parinti

Greseli pe care le facem pentru ca vrem prea mult binele

Adauga comentarii!