Cum sa faceti fata stresului de la inceperea scolii

Aproape in fiecare an se intampla la fel la inceputul scolii – primele doua luni sunt insotite de mult stres si adaptarea pare sa fie dificila pentru toata familia, atat parinti cat si copii. Iar asta va fi cu atat mai accentuat in perioada pe care o trecem acum, cand se adauga pericolele legate de pandemie.

Cum sa faci fata stresului:


Organizarea este cheia

Totul este mult mai usor daca este deja stabilit: de la ora la care trebuie sa va treziti dimineata pana la locul unde isi face copilul temele. Incepe, prin urmare, prin organizarea spatiului de acasa, astfel incat sa fie potrivit cu reintoarcerea la activitatile scolare. Inplica-l si pe copil in aceasta organizare, pentru a-i face tranzitia mai usoara.

Programul de somn

Anxietatea si lipsa de somn merg mana in mana si se potenteaza una pe alta. Asa ca, daca in timpul vacantei programul de somn nu a fost foarte strict, pe masura ce se apropie scoala trebuie sa il obisnuiesti pe copil sa se culce mai devreme.

Invita la discutii

Starea de anxietate poate sa fie redusa prin discutii. Asa ca, daca observi la copilul tau probleme de stres discuta cu el despre temerile pe care le are. Nu le trata insa ca fiind neimportante, intrucat pentru copil sunt foarte reale.

Vezi partea buna a lucrurilor

Scoala vine si cu lucruri bune: noi prieteni, jocuri, posibilitatea de a invata lucruri noi, discutii cu colegi etc. Accentueaza tot ceea ce stii ca i-a placut copilului la scoala in anii trecuti. Da exemplu ce anume iubesc la scoala prieteni sau rude de acceasi varsta cu ei.

Duceti o viata echilibrata

Odata scoala inceputa nu inseamna ca orice altceva a disparut din viata voastra. Ai grija ca programul sa contina si timp petrecut in aer liber, si joaca, pe langa invatatura. Nu minimiza nici importanta unui meniu alimentar echilibrat asupra starii de spirit.

Stresul nu poate fi rezolvat prin evitare

Daca este ceva care ne streseaza, primul impuls pe care il avem este sa evitam lucrul respectiv. Asa ca este foarte posibil ca copilul sa gaseasca fel de fel de motive ca sa nu mearga la scoala. Nu ar fi pentru prima oara cand un copil se plange ca este bolnav numai pentru ca stie ca are de dat un test. Sa accepti o astfel de evitare insa nu inseamna altceva decat sa validezi sentimentul de stres pe care il are copilul. Identificarea corecta a problemei si discutiile raman cea mai buna solutie.

Photo by Anton Sukhinov on Unsplash

Adauga comentarii!