Cum imi ajut copilul sa isi aminteasca temele

Oricine are copil la scoala stie cat este de greu sa se descurce cu temele. Si problemele pornesc de la primul pas: oare ce teme am pentru maine? Solutia celor mai multi parinti este sa se bazeze pe grupurile de whatsupp, pentru ca copilul fie nu vrea, fie uita pana acasa ce anume ar trebui sa pregateasca pentru fiecare materie.

Aceasta este insa numai o rezolvare punctuala a problemei. Ideal ar fi sa iti ajuti copilul sa se organizeze si sa se descurce singur. Mai ales ca, atunci cand copilul ajunge in clasa a V-a si temele devin cu adevarat importante, nu prea mai ai pe ce parinti sa intrebi.


Pasi posibili pentru organizare:

Un carnetel special pentru teme

Notarea pe carte sau pe caiet a temei, s-a dovedit, cel putin in cazul copilului meu, a fi un prilej de permanenta incurcatura. Prea des se intampla ceva care avea drept urmare faptul ca nu se stia prea exact care este tema. Daca ai toatele temele notate intr-un carnetel mic, aflat in permanenta la tine, nu mai ai atat de multe scuze.

Un orar saptamanal pentru teme

In afara de matematica si romana, care presupun teme aproape zilnic, restul materiilor au teme o data sau de doua ori pe saptamana. Ar putea, prin urmare, sa functioneze un orar pentru teme – cu fiecare zi a saptamanii si materiile pentru care trebuie sa faci teme. In acest fel ai putea organiza si timpul copilului astfel incat sa nu aiba unele zile foarte incarcate si stresante.

Tot aici ar putea fi trecute si lucrurile care trebuiesc facute zilnic pentru a duce la capat un proiect mai mare. Sau alte lucruri pe care le are copilul de facut in afara scolii.

Tema propriu-zisa

Este mai placut sa te relaxezi decat sa muncesti, asa ca nu este de mirare ca exista o tendinta de a amana facutul temelor. Rutina ajuta si aici. Ar trebui stabilita o anumita perioada din zi in care copilul stie ca are de facut teme. Si ar trebui stabilit si un anumit spatiu dedicat studiului.

Un lucru este cert: copilul are mult mai multa aplecare sa faca teme daca stie ca este prin preajma un adult pe care l-ar putea intreba ceva cand se impotmoleste. Asa ca, in primii ani, chiar daca temele sunt sarcina copiilor, este putin probabil ca ele sa fie facute complet independent.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Adauga comentarii!