Copilul tau nu vrea sa citeasca? Cateva strategii

Nu vom insista pe avantajele pe care le are un copil care iubeste sa citeasca. Toata lumea este constienta de ele. Insa, la fel cum se intampla si cu alte lucruri, chiar daca sunt bune, nu sunt toti atrasi de ele. Unii copii citesc cu mai multa placere de cat altiii. Iar unii chiar ar vrea sa nu citeasca deloc.

Cum nu poti impune binele cu forta, trebuie sa ai cateva strategii ca sa il ajuti pe copilul tau sa ii placa lectura. Uite cateva dintre ele.


Citeste tu

Cititul nu ar trebui sa fie inca o sarcina pe care o dai copilului, pe acelasi loc cu stransul lucrurilor sale si spalatul pe dinti. Scopul tau este sa ii placa. Asa ca, citeste-i tu. Tuturor le plac povestile. Si il poti lua usor, spunandu-i sa citeasca la inceput un cuvant pe pagina, apoi o propozitie, apoi chiar o pagina intreaga. Pana cand nu mai are nevoie ca sa apeleze la tine pentru a citi. Fiindca toata lumea, la un moment dat, simte nevoia sa fie independenta.

Renunta la uitatul in ecrane

Si nu vorbesc despre faptul ca le interzici copiilor sa se uite prea mult. Ci de faptul ca nici tu nu iti petreci tot timpul liber cu ochii in ele. Vei observa, atunci, ca dintr-o data ai nenumarate minute la indemana. Si pe unele le-ati putea petrece citind impreuna.

Gaseste carti mai bune

Chiar daca tu citeai povesti cu zane cand erai mica, asta nu inseamna automat ca acelasi lucru il va atrage si pe copilul tau. La fel, faptul ca este ceva tiparit, nu inseamna automat si ca este bun. Incearca sa gasesti cartile care i-ar placea, mai ales cartile care ii dezvolta simtul umorului. Vei vedea, ca va ajunge sa te intrebe el cand mai cititi.

Priviti filmele

Sunt multi cei care cred ca filmele sunt cele care au omorat cititul. Insa poti face filmele aliatul tau. Si chiar si jocurile. Pentru ca, daca iti place un univers, vrei sa te intorci in cadrul lui. Si acum sunt multe carti care reiau sau dezvolta ceea ce se intampla in filme. Asa ca daca observi ca copilul tau este pasionat de ceva gaseste acele carti care sa mearga in directia interesului sau.

Trimitere la realitate

Intotdeauna ceva va fi mai interesant daca poti sa gasesti corespondent in realitatea inconjuratoare. De exemplu sa ajungi intr-un loc similar cu cel in care se petrece actiunea. Sau sa gasesti intamplari de acelasi tip. Asa ca incearca sa gasiti in realitate fapte, locuri, oameni, intamplari care se aseamana cu ceea ce cititi.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Adauga comentarii!