Copilul pretinde a fi bolnav ca sa nu ajunga la scoala

Toata lumea mai vrea, din cand in cand, o pauza de la ceea ce are de facut. Asa ca nu este de mirare ca intr-o dimineata copilul are atat de putin chef sa ajunga la scoala / gradinita incat incearca sa te pacaleasca pretinzand ca este bolnav.

Poate spune ca il doare capul, ca ameteste cand se ridica din pat, ca il doare burta atat de tare incat sa nu poata manca nimic etc. Si chiar daca nu vezi niciun simtom, cum ar fi o temperatura ridicata, este putin probabil sa tragi de el sa se ridice din pat cu orice pret.


Cum ai putea sa raspunzi

Sa ii explici ce se va intampla daca va ramane acasa: va trebui sa doarma la praz, nu are voie sa se uite la tv/internet mai mult decat de obicei, nu va iesi in parc, tot va trebui sa isi faca temele si sa lucreze tot ceea ce fac colegii lui in clasa. Este posibil ca perspectiva sa i se para suficient de sumbra incat sa isi dea seama ca de fapt nu are nicio boala.

Ai grija insa ca in ziua respectiva chiar sa pui in practica tot ce ai spus. Daca transformi aceasta zi in una de distractie, atunci te poti astepta sa incerce sa te pacaleasca mai des.

Sa stai de vorba pentru a afla care este motivul acestei dorinte de a nu mai merge la scoala / gradinita: vrea sa petreaca mai mult timp cu tine? se simte obosit? s-a certat cu cineva de acolo si vrea sa amane momentele neplacute?

Daca reusesti sa ajungi la o concluzie, atunci poti propune alte solutii pentru problema sa. Unele care chiar sa rezolve problema si sa nu fie numai nascuta din exasperare.

Lasa-l sa stea acasa. Cu exceptia unor zile in care este foarte important sa ajunga, sa zicem daca are un examen, il poti lasa sa stea acasa. Este evident ca intr-un fel sau altul a ajuns la limita puterilor daca nu mai gaseste alta rezolvare decat sa mimeze o boala.

Este foarte posibil sa gaseasca ziua de stat in casa cu o pretinsa boala atat de plictisitoare incat sa nu mai fie vreodata tentat sa repete experienta. In cazul nostru aceasta strategie a functionat ca unsa.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Adauga comentarii!