Copiii vorbesc urat unul cu altul. Trebuie intervenit?

Daca stai sa urmaresti modul in care interactioneaza grupurile de copii vei observa ca mai devreme sau mai tarziu vor ajunge sa isi vorbeasca urat, ba chiar sa escaladeze si la conflicte fizice.

Aproape intotdeauna cand intr-un grup de copii unul este un pic mai mic sau dezavantajat in alt fel va deveni asuprit de catre intregul grup. Exista psihologi care sustin ca de vina pentru acest comportament este faptul ca si copiii, la randul lor, se simt asupriti de adulti si nu fac altceva decat sa aplice mai departe comportamentul atunci cand gasesc o ocazie.


Ce poti face daca copilul tau este supus unui asemenea comportament:

Discuta cu copilul.

Lasa-i ocazia sa povesteasca intamplarile prin care a trecut, intreaba-l cum anume s-a simtit, intreaba-l daca a mai vazut comportamente similare si in fata de alti copii. Si lasa-l sa se descarce, sa fie cat de suparat sau furios simte sa fie.

Discuta cu supraveghetorii

Copiii de varsta scolara nu prea sunt lasati singuri. Mereu exista cate un responsabil. Si trebuie sa discuti cu persoana in cauza ca sa vezi cum anume se intervine atunci cand copiii ajung sa isi vorbeasca urat unul altuia. Daca nu se intervine in niciun fel poti atrage atentia asupra rezultatelor negative la care ajungi prin lipsa de indrumare.

Modul ideal de a rezolva o astfel de problema

Depasirea limitelor de comportament nu trebuie niciodata ignorata si trebuie intervenit imediat. Insa nu printr-o pedeapsa.

Copiii care ii asupresc pe ceilalti au la randul lor o problema de un fel sau altul. Si sa fie pedepsiti nu ajuta. Ba chiar va duce la cresterea resentimentelor si la actiuni si mai distructive atunci cand nu sunt supravegheati. Solutia este ca toti copiii sa stea de vorba, sa se incerce sa se afle toate punctele de vedere si sa se ajunga la o conciliere.

Adauga comentarii!