Cand copiii se sicaneaza unul pe altul

Este greu sa aduci mai multi copii impreuna fara ca, in cele din urma, sa se ajunga la situatii in care se sicaneaza unul pe altul. Nu trebuie sa fie cine stie ce lucru grav, insa copilul il percepe ca pe un atac ingrozitor.

Exemple:
– unul spune povesti de groaza pentru ca ii place sa-i sperie pe cei mici si sa-i faca sa planga
– unul rade si il face bebelus pe altul pentru ca nu ii place sa manance ce este pe masa
– isi iau jicaria de la unul la altul, nu ca sa se joace cu ea, ci ca sa-l vada pe celalalt plangand, etc


Cu totii am vazut astfel de situatii si rareori am stiut cum sa reactionam. Astfel de sicane fara motiv si fara finalitate ne sunt greu de explicat.

Daca copilul tau este cel sicanat

Ii dam dreptate copilului ca, intr-adevar, nu este placut sa se rada de tine. Pe de alta parte insa, sta in puterea sa cum reactioneza la ce se intampla:
– ar putea sa ignore cu totul si atunci cel mai probabil sicanele vor inceta de la sine, daca nu isi ating tinta,
– ar putea sa fie de acord. “Da, imi iau iepurasul favorit peste tot cu mine. Este un prieten foarte bun”,
– ar putea sa se retraga din situatia cu pricina, mai ales daca tu esti in preajma si poti interveni ca sa il ajuti si sa preiei raspunsurile pe care sa le dai celui care sicaneaza.

Daca copilul tau este cel care sicaneaza

Ajuta-l sa inteleaga modul in care celalalt copil se simte, dincolo de faptul ca se bucura ca, pentru moment, se simte el stapan pe situatie.

Petrece mai mult timp cu copilul tau. Este posibil ca atitudinea sa sa fie provocata de nemultumirea ca nu primeste suficienta atentie. Mai ales atunci cand isi sicaneaza un frate / o sora.

Arata-i cum se poate simti important si altfel, facandu-i pe copii sa il urmeze, in loc sa isi arate superioritatea facandu-le rau.

Citeste si

Agresivitatea copilului – cum reactionezi?

Gestionarea furiei la copii

Adauga comentarii!