Atunci cand copilul mai mare iti raspunde nepoliticos

Politetea in relatii este esentiala si nu are nimic de-a face cu cat de mult tii la o persoana sau cat de apropiat te simti de ea.

Politetea si respectul fata de celalalt iti cere sa nu folosesti cuvinte urate, sa nu ii intorci spatele, sa asculti atunci cand ti se vorbeste, sa iti spui parerea pe un ton masurat etc. Daca copilul de scoala nu intelege / nu vrea sa respecte aceste reguli de baza de comunicare ce anume este de facut?


In primul rand trebuie sa intelegi de ce o face. De obicei este vorba despre una dintre aceste doua situatii:

– vrea sa fie la fel de „smecher” ca unele cunostinte de aceeasi varsta cu el

– exista anumite sentimente negative precum frustrare, furie etc pe care nu stie cum sa le gestioneze

Cum copiii la aceasta varsta rareori povestesc ceea ce li se intampla si chiar si mai putin suficient de inchegat incat sa poti trage o concluzie, cel mai probabil este dificil sa iti dai seama despre ce anume este vorba.

Ce poti face?

Identifica momentul

La fel ca la un tantrum incearca sa observi daca sunt anumite situatii in care vorbeste urat si pe cat posibil incearca sa le eviti. De exemplu, poate vorbeste urat cand este obosit. Atunci incearca sa-i oferi suficiente momente de odihna.

Nu accepta

Daca anumite comportamente sau cuvinte te deranjeaza nu le lasa sa treaca fara sa atragi atentia, in speranta ca vor trece de la sine, in timp. Daca nu ii spui, nu are de unde sa stie ca nu este in regula.

Nu raspunde la fel

Daca ridici vocea sau i te adresezi cu alte cuvinte injurioase nu ai reusit sa faci nimic altceva decat sa transmiti ca un astfel de mod de adresare este acceptabil. Asa ca pastreaza-ti calmul.

Mergi dincolo de ton

Uneori tonul nu este atat de important. Mult mai important este sa intelegi ce anume l-a suparat / exasperat / speriat pe copil. Dupa ce discuti despre asta poti discuta si despre moduri mai potrivite despre a te exprima.

Nu ceda

Nu ceda cand vorbeste urat – nu negocia, nu oferi alternative. Ba chiar, daca nu inceteaza, poti retrage anumite favoruri, cum ar fi uitatul la televizor. Insa, in acelasi timp, trebuie sa te asiguri ca petreci suficient timp cu copilul tau si conexiunea dintre voi este una buna.

Photo by Ashton Bingham on Unsplash

Citeste si

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

Ce ii poti spune copilului tau cat mai des

Adauga comentarii!