Cele mai eficiente remedii naturiste pentru tuse la copii

Cea mai comuna cauza a tusei este o infectie la nivelul cailor respiratorii. De cele mai multe ori, tusea apare insotita si de alte simptome: febra moderata, secretii nazale, lipsa poftei de mancare, durere in gat. Spre deosebire de secretiile nazale care trec destul de repede, tusea poate dura mai mult de 7 zile si se poate agrava daca nu este tratata corespunzator.

Cand tusea copilului este uscata, ea poate fi semnul unei infectii virale la nivelul cailor respiratorii, dar si al unei alergii. Daca tusea este insotita de secretii, cel mai probabil este vorba de o infectie bacteriana.


Ce e de facut?

Cand copilul tuseste atat de des incat are probleme in a respira corect, trebuie sa mergi la doctor pentru un tratament mai elaborat. De asemenea, daca au trecut 10 zile si copilul tau inca mai tuseste, fara sa dea semne ca se simte mai bine, ba dimpotriva starea lui se agraveaza, este posibil sa fie vorba de o sinuzita. Tratamentul trebuie prescris si in acest caz de un medic.

In cazul in care tusea este un simptom al racelii, ea se poate trata cu cateva remedii naturiste simple.

Care sunt cele mai eficiente remedii naturiste pentru ameliorarea tusei la copiii mai mari de 1 an?

1. Da-i sa bea lapte cald cu miere

Da-i copilului tau in fiecare dimineata si seara o lingurita cu miere sau o cana de lapte cald cu miere, mierea are efect antibacterian si ajuta la eliminarea mucusului din gat. De asemenea, ea calmeaza gatul iritat si reduce inflamatiile.

2. Prepara-i supa de ceapa

Cum prepari supa? Pune 3-4 cepe mari curatate de coaja la fiert impreuna cu 2 morcovi si o jumatate de telina, ca pentru supa. Cand toate ingredientele s-au inmuiat, scurge apa si da-i copilului sa bea cate o cana din aceasta supa calduta.

3. Incearca si ceaiul de ceapa

Desi micutul o sa strambe din nas la acest ceai, el este, de asemenea, foarte eficient pentru tratarea tusei. Cum il prepari? Fierbi 2-3 cepe, iar dupa ce s-au inmuiat le arunci. Pentru un gust mai bun, adauga in acest ceai putina miere, lamaie sau frunze de menta.

4. Da-i sa bea sirop facut in casa cu ghimbir, miere si lamaie

Printre cele mai eficiente tratamente pentru tuse se numara si siropul facut in casa cu ghimbir, lamaie si miere. Cum il prepari? Pune intr-un vas mic o lingura si jumatate de coaja de lamaie rasa, o lingura de ghimbir curatat si tocat marunt si trei sferturi de cana de apa. Lasa-le la fiert pentru 5 minute dupa care opreste focul, adauga o ceasca de miere si o jumatate de ceasca de suc de lamaie. Pentru copiii cu varsta intre 1 si 5 ani se da gate o jumatate de lingurita de sirop o data la 2 ore, iar pentru copiii mai mari de 5 ani 1-2 lingurite la 2 ore.

5. Prepara-i sirop cu musetel, miere, lamaie si scortisoara

Daca cel mic nu vrea cu niciun chip sa bea sirop cu ghimbir, incearca siropul cu musetel si lamaie. Pentru acest sirop ai nevoie de 2 linguri de flori de musetel uscate, o lingura de scortisoara, o ceasca de miere, sucul de la o jumatate de lamaie si un pahar mare de apa. Pune apa intr-un vas, adauga musetelul si scortisoara si lasa-le sa fiarba pana cand apa scade la jumatate. Strecoara siropul, cat sa nu mai fie nicio planta, dupa care adauga sucul de la lamaie si mierea. Amesteca bine si pune sucul la rece.

6. Prepara-i ceaiuri cu lamaie si miere

Ceaiurile calde fac si ele minuni pentru gatul inflamat al micutului. Cele mai recomandate ceaiuri sunt cele de musetel, fructe de padure, ghimbir si coji de ceapa.

7. Fa-i mancaruri care merg cu usturoi

Usturoiul are proprietati antibacteriene si antimicrobiene puternice, de aceea este recomandat pentru tratarea infectiilor respiratorii. El functioneaza si ca expectorant, ajuta la intarirea imunitatii si grabeste procesul de vindecare al racelii. Include cat mai mult acest aliment in mancarurile pe care le oferi celui mic si va scapa mai repede de tuse.

8. Da-i sa bea sirop din muguri de brad

Un sirop pe care micutii sigur nu il vor refuza este siropul de brad. El este dulce si aromat si il gasesti in piete, in diverse magazine online sau in magazinele cu produse naturiste.

9. Prepara-i sirop de ridiche neagra

Siropul de ridiche neagra este renumit pentru tratamentul tusei si se poate face usor acasa. Cum il prepari? Cumpara o ridiche neagra, spal-o bine, fara sa o cureti de coaja, apoi taie-i deasupra un capac, scobeste-o cu un cutit cat sa o umpli cu 2 linguri de miere. Pune-i capacul si las-o la macerat peste noapte, langa o sursa de caldura. Se da copilului cate o lingurita din acest sirop intre mese. Cantitatea este de 3 pana la 6 lingurite zilnic.

Pentru ca cel mic sa aiba un somn linistit, ai grija sa ii cureti cat mai bine nasul cu ser fiziologic sau apa de mare. Curatarea nasului de secretii este importanta pentru vindecarea tusei, deoarece ajuta la reducerea cantitatii de secretii nazale. De asemenea, ai grija sa ii dai copilului sa bea cat mai multe lichide si sa consume multe citrice.

Citeste si Febra la copiii mici – de ce apare si cum o tratam?

 

Adauga comentarii!