Cand este cel mai bun moment sa renunti la carucior?

Daca te intrebi care este varsta cea mai potrivita sa renunti la carucior, raspunsul este simplu: dupa varsta de 3 ani copilul trebuie sa se obisnuiasca sa mearga pe jos. In cazul in care mergi in excursii si intentionezi sa parcurgi distante foarte mari pe jos cu copilul, un carucior mic portabil poate fi util pentru momentele in care el oboseste. Aceasta situatie se aplica doar la copiii de 3-4 ani, pentru copiii mai mari de 4 ani nu se mai pune problema de carucior in vacante.

De ce este bine sa dezobisnuiesti copilul de carucior pana la varsta de 3 ani si jumatate?

Potrivit medicilor si psihologilor, copiii care prefera sa stea pana la varste mari in carucior si refuza sa mearga sunt predispusi la ingrasare. Mersul pe jos ii ajuta sa arda caloriile si, mai ales, sa isi dezvolte musculatura. De asemenea, ii face mai independenti si mai increzatori in fortele proprii.


Psihologii considera ca folosirea indelungata a caruciorului afecteaza si dezvoltarea limbajului. Atunci cand copilul sta in carucior, interactiunea lui sociala este foarte limitata. Mergand cu parintii de mana pe strada, el este mai activ si conversatia se leaga mult mai usor. De asemenea, el este interesat sa fie mai activ, sa exploreze si sa se imprieteneasca cu alti copii. Un copil obisnuit in carucior pana la varste mari poate deveni prea lenes si apatic.

Un alt dezavantaj al folosirii caruciorului dupa varsta de 3 ani este legat de comportamentul copilului. El intelege ca nu se intampla nimic rau daca nu respecta niste reguli si incearca sa se revolte la tot ce nu ii convine. Cu cat il inveti pe copil de la varste fragede despre importanta regulilor pe care le impui, cu atat el se va dezvata mai usor de anumite obiceiuri: suptul suzetei, mersul in carucior, purtatul scutecelor.

Cum il determini pe cel mic sa renunte la carucior?

  • cumpara-i o trotineta sau o tricicleta;
  • lasa caruciorul acasa cand mergi distante scurte cu el;
  • incurajeaza-l sa se joace cu mingea, in acest fel se obisnuieste cu alergatul;
  • incearca sa renunti treptat la carucior si nu dintr-odata;
  • explica-i copilului ca numai bebelusii merg cu caruciorul;
  • nu ceda rugamintilor lui de a-l lua in brate din 5 in 5 minute;
  • atunci cand face crize, incearca sa il ignori si sa astepti sa se linisteasca singur;
  • promite-i ca va plimbati cu autobuzul sau cu metroul;
  • cumpara-i un scaun de bicicleta si plimba-te cu el.

Citeste si:

Cum iti inveti copilul sa faca economii si sa aprecieze valoarea lucrurilor

Suzeta: avantaje si dezavantaje

5 moduri prin care ameliorezi comportamentul agresiv la copii

Sursa: dailymail.co.uk.

Sursa foto: lasillarota.com.

 

Adauga comentarii!