Bebelusul la 2 luni

Sa-ti imaginezi cum anume se va comporta copilasul tau (sau cum sa gestionezi acest comportament) nu este o sarcina usoara pentru niciun parinte. Micutul tau bulgare de bucurie e oare sensibil sau nu? Oare e timid sau mai degraba activ?

Dar ai trecut deja de faza de inceput si de necunoscut, copilasul are acum 2 luni si simti ca aproape i-ai intuit personalitatea – ce ii place si displace, ce ii declanseaza plansul, care sunt lucrurile prioritare ale momentului: mancare, somn si scutece murdare.


A doua luna de viata bebelusului

  1. Prima saptamana

Copilul tau poate cum sa faca diferenta intre voci si sa le identifice pe cele cunoscute, este atent la alte zgomote si este si un bun si curios ascultator. Sa fiti atenti la reactia lui cand se aude un zgomot nou.

Tot acum copiii capata mai mult control asupra organismului si coordonarii miscarilor. Asta inseamna ca ei isi pot tine capul un pic mai stabil in timp ce stau culcati pe burtica lor sau sprijiniti in pozitie verticala.

In ceea ce priveste somnul, lucrurile evolueaza, dar inca nu se linistesc pe deplin. La aceasta varsta, copiii dorm 15-16 ore pe zi. Dar aceste ore sunt sporadice, iar ei inca nu sunt gata sa doarma toata noaptea.

Daca tu si partenerul tau va cresteti copilu impreuna, este important sa va faceti un program si sa apucati fiecare sa stati cu micutul – in felul acesta se creeaza legatura bebelusului cu ambii parinti si prin faptul ca va impartiti sarcinile, evitati sa va epuizati fizic.

Daca in schimb esti un parinte singur, incerca sa gasesti un alt adult (bunic, matusa, mama etc.) care sa petreaca timp cu copilul tau. In acest fel bebelusul se va invata si cu alte persoane, iar tu iti vei putea trage putin rasuflarea.

  1. Saptamana a 2-a

Glandele salivare ale bebelusului functioneaza inca din uter, dar acum cred ca ati observant deja ca incep sa-si faca mai vizibil treaba. Are si tendinta de a pune orice in gurita si astfel se produce si mai multa saliva pentru a putea inghiti. Asta nu inseamna ca urmeaza sa-i apara dintisorii, lucru care se va intampla probabil peste cel putin 2 saptamani.

Copiii pot vedea obiecte si oameni de la o departare de pana la 18 cm. Asta inseamna ca inca trebuie sa stai aproape de el ca sa-ti vada clar fata, dar atunci cand alaptezi oricum sunteti apropiati fizic. Te vede, de asemenea, cand te misti prin apropiere.

Pentru ca a inceput sa se miste mai mult, trebuie sa fiti mai atenti cand ii schimbati scutecul. Si nu lasati niciodata copilasul nesupravegheat pe pat sau pe orice alta suprafata, mai ales ca acum se poate deplasa.

  1. Saptamana a 3-a

Da copilului suficient spatiu sa se intinda si sa-si miste bratele si picioarele. Pune o patura pe podea si lasa-l sa miste, ii place. Aceste miscari pot contribui la consolidarea si tonifierea muschilor in curs de dezvoltare.

La aceasta varsta, copilul ar trebui sa fie deschis in a-si face noi prietenii – cu copiii si adultii deopotriva. Este posibil sa observati ca zambeste atunci cand vede pe cineva intrand in camera sau ca isi intinde bratele atunci cand cineva vrea sa-l ia in brate.

  1. Saptamana a 4-a

Micutul tau, desi si-a descoperit mainile cu cateva saptamani in urma, acum este de-a dreptul fascinate de ele. Uita-te cum le analizeaza, le pune in gurita si isi suge degetele.

In aceasta saptamana, atunci cand vrei sa-ti iei in brate copilasul, acesta poate sa-si ridice capul de unul singur si sa si-l mentina ridicat pentru cateva momente. Cand sta pe burta, poti observa ca-si ridica capul undeva la aproximativ 45 de grade – pare cumva ca face mini-flotari.

Una dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face la aceasta varsta este sa vorbiti cu copilasul vostru. Chiar daca nu va va raspunde prin cuvinte, va reactiona la sunetul vocii si astfel il incurajati sa inceapa sa-si formeze primele cuvinte in urmatoarele luni.

 

Adauga comentarii!