Autismul la copiii mici: 10 semne care ar trebui sa te alarmeze

Daca ar fi sa definim autismul in termeni mai putin medicali, am putea spune ca este o boala a personalitatii. Autismul afecteaza copiii inca de la varste fragede si se poate instala oricand intre 0 si 3 ani. Deoarece se instaleaza la varste asa mici, autismul poate afecta dezvoltarea limbajului si, dupa cum am spus mai sus, personalitatea. Copiii autisti se integreaza foarte greu in comunitate si refuza sa isi comunice dorintele, sa se joace sau sa invete lucruri specifice varstei lor.

Care sunt cauzele autismului?


Potrivit studiilor medicale, autismul poate fi provocat de factori genetici, dar si de factori de mediu. Nu se cunosc insa proportiile in care acesti factori determina autismul, unele studii spun ca proportiile sunt egale, altele ca modificarile genetice ar fi responsabile pentru declansarea acestei afectiuni neuropsihologice intr-o proportie de cel putin 80%.

Care sunt cele mai comune semne ale autismului si cand apar?

Semnele autismului pot fi detectate de parinti dupa ce copilul trece de 1-2 ani, prin depistarea unor tulburari comportamentale si intarzieri in achizitiile specifice varstei. In unele cazuri, semnele autismului se instaleaza brusc de la varsta de 1 an si jumatate – 2 ani, desi initial copilul parea ca s-a dezvoltat in limitele normalitatii, iar dintr-odata el incepe sa fie absent si interactioneaza foarte putin cu mediul din jur.

Printre cele mai frecvente semne ale autismului la copiii mici, cu varste pana in 3-4 ani, sunt urmatoarele:

1. Nu raspund cand sunt strigati pe nume si par absenti atunci cand li se vorbeste.

2. Evita contactul vizual cu parintii sau alte persoane din jurul lor si de multe ori pot fi surprinsi uitandu-se in gol.

3. Nu zambesc atunci cand vad chipuri familiare si par ca nu inteleg sau nu aud ce li se spune.

4. Incep sa vorbeasca tarziu si de multe ori, din cauza ca nu manifesta niciun interes fata de mediul inconjurator, uita de la o zi la alta ceea ce au invatat. Spre deosebire de copiii obisnuiti, care invata fara vreun ajutor si prind informatia din zbor, pentru copiii autisti este nevoie de mult efort pentru achizitii minore.

5. Nu isi manifesta interesul fata de alti copii si nici fata de jocurile specifice varstei.

6. Nu folosesc degetul aratator pentru a indica lucruri si nici nu urmeaza indicatiile altor persoane de a aduce obiecte sau a face anumite lucruri.

7. Nu imita gesturile si activitatile parintilor.

8. Au miscari repetitive si prefera sa stea mai mult izolati.

9. Nu pun intrebari si nu sunt curiosi sa analizeze jucarii, obiecte sau sa invete cuvinte noi.

10. Sunt suspect de linistiti, nu leaga prietenii si au preocupari putine.

Nu toate semnele de mai sus trebuie sa apara la un copil pentru a fi diagnosticat cu autism. Autismul este o afectiune care se poate instala in grade mai mari sau mai mici, insa, indiferent in ce grad e, ea trebuie tratata prin terapie. Cu cat un copil este ajutat de la varste mai fragede, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari.

Mai multe informatii despre terapia si tratamentul autismului se gasesc pe autism.ro. De asemenea, informatii pretioase despre cum sa faci fata unei asemenea situatii si cum sa ajuti un copil autist sa se recupereze si sa se integreze cat mai bine in comunitate gasesti in cartea “Maini cuminti. Copilul meu autist” scrisa de Ana Dragu, mama unui copil diagnosticat cu autism la varsta de 2 ani.

Adauga comentarii!