Sfaturi pentru administrarea corecta a antibioticului la copiii mici

Desi antibioticele au diverse efecte adverse, ele reprezinta singurul tratament eficient pentru infectiile bacteriene si trebuie sa-l administram, dupa ce a fost prescris de medic, chiar si copiilor foarte mici pentru a se face bine. Cele mai comune efecte adverse sunt diareea, varsaturile, durerile de burta, insa, daca administram antibioticul impreuna cu niste probiotice, atunci nu vor fi probleme.

Cea mai mare provocare pentru parinti este administrarea antibioticului la bebelusi, care nu vor cu niciun chip sa il inghita si este foarte greu de calculat daca au luat sau nu doza corecta.


Iata mai jos cateva sfaturi pentru administrarea antibioticului pe cale orala la copiii mici:

1. Antibioticul trebuie prescris de medic si se utilizeaza numai dupa ce este facuta antibiograma, el nu se da pentru tratarea unor afectiuni usoare, cum ar fi raceala, gripa, tusea, febra, rosul in gat, bolile provocate de virusuri, acestea se trateaza de la sine si ajuta la intarirea sistemului imunitar al copilului.

2. Pune antibioticul intr-o seringa de plastic, ca sa stii precis doza si plaseaza varful seringii in gura bebelusului, in partea dreapta sau stanga. Da-i antibioticul in doze mici, ca sa nu se sperie si ai grija sa il tii pe spate. Este important sa nu ii dai prea mult antibiotic dintr-odata ca sa nu se inece si sa nu scuipe toata doza.

3. Antibioticul nu poate fi administrat impreuna cu lapte din mai multe motive. Unul ar fi ca bebelusul simte ca e gustul schimbat si nu o sa vrea sa il bea, al doilea motiv ar fi acela ca laptele afecteaza absorbtia antibioticului.

4. Inainte de a administra antibioticul, nu uita sa intrebi medicul daca acesta poate fi luat intre mese sau in timpul meselor. Daca poate fi luat in timpul meselor si bebelusul a inceput diversificarea, il poti amesteca cu diverse piureuri despre care stii ca ii plac bebelusului si esti sigura ca le mananca. In caz ca antibioticul trebuie luat pe stomacul gol, nu este niciun capat de lume daca i-l administrezi copilului cu un aliment dulce care ii place.

5. Daca nu reusesti sa ii dai antibioticul pe cale orala, copilul trebuie sa primeasca tratamentul pe cale injectabila, o metoda mult mai simpla, insa, de cele mai multe ori, presupune internarea.

6. Nu uita sa ii dai bebelusului picaturi cu probiotice, pentru a i se reface flora intestinala distrusa de antibiotic. Daca bebelusul a inceput diversificarea, ii poti da iaurturi. Iaurturile si probioticele se dau la cel putin o ora dupa ce i-a fost administrat antibioticul.

7. Pentru a avea efect, antibioticul trebuie dat la aceleasi ore. Bineinteles, daca il dai mai tarziu cu o ora, nu este nicio problema.

8. Bebelusul isi revine dupa 2-3 zile de tratament, insa asta nu inseamna ca trebuie sa opresti tratamentul. Antibioticul trebuie dat toata perioada, asa cum a fost prescris de medic.

9. Nu te panica daca bebelusul refuza sa ia antibioticul si persevereaza dandu-i cate putin cu seringa, la un moment dat bebelusul o sa se obisnuiasca si il ia mai usor. Daca refuza seringa, incearca cu o lingurita.

10. Bebelusul nu trebuie fortat sa ia medicamentul si este important sa faci in asa fel incat sa nu simta acest lucru ca pe ceva negativ.

Mai multe studii au aratat ca antibioticele administrate copiilor care nu au implinit 6 luni le afecteaza sistemul imunitar si ii predispune la obezitate si astm atunci cand ajung la varsta adulta. Este important ca bebelusul care nu a implinit 6 luni sa fie tinut intr-un mediu cat mai controlat, ca sa nu se imbolnaveasca.

Sursa foto: statnews.com

Citeste si 10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici.

 

Adauga comentarii!