Prima saptamana acasa cu bebelusul – cum te descurci?

Cu siguranta, cea mai intensa perioada dupa nastere este prima saptamana cu bebelusul cand incerci sa te adaptezi la noua ordine a lucrurilor, iar emotiile te coplesesc de fiecare data cand il privesti. Oricat de pregatita te-ai simti pentru sosirea noului membru al familiei, tot mai exista lucruri care te iau prin surprindere. Cum te descurci cu bebelusul in prima saptamana cu el acasa?

1. Bebelusul trebuie sa doarma pe spate


Deoarece el nu se poate intoarce de pe o parte pe alta si exista riscul de sufocare in somn, el trebuie tinut sa doarma numai pe spate in primele luni de viata. Ai grija sa nu pui tot felul de perne si pernute, jucarii si paturici in patutul lui, bebelusul nu are nevoie de ele.

2. Bebelusul doarme in reprize scurte

Nu te astepta ca bebelusul tau sa fie treaz prea mult timp. Pana la cateva luni el va dormi in reprize scurte, de 1-2 ore, si se va trezi de multe ori doar ca sa manance. In prima luna nu vei putea comunica prea mult cu el in starile lui de trezie, mai ales ca bebelusul inca nu vede foarte clar.

3. Bebelusul mananca la intervale de aproximativ 2 ore

Programul de mese al bebelusului in prima saptamana va fi la 2-3 ore sau poate chiar mai des, unii bebelusi sunt mai mancaciosi decat altii. Nou-nascutul va sta in jur de 15 minute sa manance la fiecare san si va reusi sa consume 50-60 ml de lapte la o masa. Daca este hranit cu lapte praf, el va avea rabdare sa manance in prima saptamana de viata aproximativ 50 ml de lapte la o masa.

4. Bebelusul nu trebuie infofolit

Desi bebelusul pare foarte fragil, nu il infofoli prea tare de teama sa nu raceasca. Deoarece bebelusii nu stiu sa isi regleze foarte bine temperatura corpului, ei vor simti un foarte mare disconfort mai ales la caldura. Incearca sa il tii la o temperatura de 22-23 de grade si sa il imbraci atat de gros cum te imbraci si tu.

5. Prima baita trebuie amanata pana dupa caderea buricului

Pana la caderea buricului, bebelusul trebuie sters cu un buretel cu apa si nu spalat in cadita. De obicei, buricul cade la 7-10 zile dupa nastere. Daca nu cade dupa 10 zile nu trebuie sa te sperii, la unii copii dureaza mai mult, iar la altii mai putin.

6. Nou-nascutii pot avea scaune dupa fiecare masa

Primele scaune ale bebelusului se numesc meconiu si pot avea o culoare mai inchisa, deoarece sunt formate din lichidul amniotic si diverse substante asimilate din perioada intrauterina. Cand ajungi acasa cu bebelusul, el deja a eliminat meconiul, iar scaunele lui incep sa se deschida la culoare. Unii nou-nascuti au scaun aproape dupa fiecare masa, iar altii au doar 1-2 scaune pe zi. Bebelusii care sunt alaptati la san pot avea scaune mai rare, fata de bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf.

7. Bebelusul trebuie sa fie tinut in pozitie verticala dupa fiecare masa

Nu mai este o noutate pentru nimeni ca bebelusul trebuie sa ragaie dupa fiecare masa pentru ca riscul de regurgitare si balonare sa fie cat mai mult redus. Este recomandat ca dupa fiecare masa bebelusul sa fie tinut in pozitie verticala, pe umar, mangaiat pe spate si batut usor pana cand acesta ragaie.

8. Bebelusul nu trebuie infasat si legat

Pentru a se evita riscul de luxatie, bebelusul nu trebuie infasurat si legat in tot felul de paturici. Desi se considera ca doarme mai bine legat strans, acesta este doar un mit, bebelusul se simte comod cu mainile in sus pe langa cap si cu picioarele in pozitia broscuta.

9. Nu exista tratament pentru colici, doar metode de ameliorare

Maturizarea sistemului digestiv al nou-nascutului vine insotita de tot felul de crampe abdominale, cunoscute cu numele de colici. Nu toti bebelusii au colici abdominale si, de asemenea, nu toti le au la fel de intense. Pentru a ameliora acest disconfort calmeaza bebelusul cu foenul. Despre remedii pentru colici am scris mai multe aici.

10. Bebelusul trebuie sters pe ochisori cu ser fiziologic

Deoarece in colturile ochilor se poate forma o secretie galbena, ochisorii bebelusilor trebuie stersi cu o compresa sterila cu ser fiziologic. Ochiul trebuie sters dintr-o singura miscare dinspre coltul exterior spre coltul interior. Foloseste cate o compresa sau discheta pentru fiecare ochi.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre alaptare in primele zile dupa nastere

 

Adauga comentarii!