Diversificare – ce alimente alegi?

Incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul tau poate incepe sa experimenteze un meniu variat, este perioada in care se trece de la alaptat la mancare solida, iar uneori acest moment este unul delicat pentru cele mai multe mamici care nu stiu ce anume sa ii dea copilului sa manance in primele luni din viata pentru a nu-i crea probleme gastro-intestinale.

Cel mai bine este sa introduci alimentele treptat si sa ii oferi bebelusului tau un meniu cat mai variat pentru a-l obisnui de mic cu cat mai multe arome. In acest fel, ii asiguri pe langa o multitudine de alimente variate si necesarul de vitamine si minerale.


Ce e bine sa urmarim sa adaugam in meniul bebelusului?

Cat mai multe supe si piureuri de legume fierte

Obisnuieste-l inca de mic cu legume pentru a se bucura de gustul lor si mai tarziu, cu cat face cunostinta mai devreme cu gustul variat de legume, cu atat va fi mai predispus sa le consume si cand va creste mai mare. Pe langa asta, nu va duce niciodata lipsa de minerale si vitamine, legumele fiind foarte bogate din punct de vedere nutritiv. Nu te lasa inselata de grimasele pe care le face, atunci cand incearca pentru prima data piureuri de legume, este posibil sa fie doar elementul de noutate din meniu care sa il faca sa reactioneze asa. Daca respinge o anumita leguma, nu il forta, pune-o departe si mai incearca intr-o alta zi. De multe ori, dureaza pana la opt zile pentru ca bebelusul sa accepte un gust nou. Legumele trebuie mai intai introduse fierte in meniul bebelusilor pentru ca se digera mai usor. Cele crude, introdu-le treptat, mai tarziu.

Piureuri de fructe

Piureurile de fructe sunt preferatele bebelusilor. Daca la legume sau alte alimente stramba din nas, la piureurile de fructe nu sunt asa pretentiosi. Ca sa le faci mai consistente, adauga avocado, migdale, cereale, seminte de canepa decorticate, biscuiti.

Peste

Iti poti hrani bebelusul cu peste foarte bine maruntit, incepand cu varsta de sase luni. Pestele este o sursa foarte bogata de proteine, minerale si vitamine, dar mai ales de Omega 3, care este foarte importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului copilului tau. Ai grija totusi la pestele foarte bogat in mercur, care nu este deloc recomandat pentru meniul bebelusului (rechin, peste spada, macrou regal, scrumbie), deoarece ii poate afecta dezvoltarea sistemului nervos.

Carne slaba de pasare

Carnea este o sursa excelenta de proteina, fier, zinc si vitamina D. Dupa varsta de sase luni, rezervele de fier ale bebelusului incep sa scada, de aceea este important sa adaugi acest element in meniul lui. Pe langa legume, mai poti adauga in piureul bebelusului si carne de pui sau curcan fiarta. Ai grija ca toata carnea sa fie gatita foarte bine pentru a elimina riscul infestarii cu anumite bacterii.

Cereale integrale, fasole si linte

Cerealele, lintea si fasolea sunt o alta sursa foarte buna de proteine si fier. Sunt foarte usor de gatit si au o textura moale pe care bebelusul tau o va adora. Sunt un substitut foarte bun pentru carne si peste.

Daca bebelusul tau urmeaza o dieta vegetariana, adauga-i in meniu linte, naut sau fasole, in fiecare zi. Alte alimente care inlocuiesc carnea mai pot fi ouale, produsele lactate si branza tofu. Incearca sa amesteci linte cu legume sau cartof dulce si sa faci din ele un piure pe care sa i-l dai bebelusului. Vitamina C din legume il ajuta pe bebelus sa absoarba mult mai repede fierul, in organism.

Lapte, iaurt si branzica slaba

Chiar daca a inceput deja sa consume si mancaruri mai solide, laptele ramane totusi o mancare importanta pentru bebelusul tau, ca sursa de calciu si alti nutrienti. Cand vei incepe sa diversifici alimentele bebelusului, cel mai probabil, acesta va consuma foarte putin din ce ii dai, de aceea este foarte important sa il hranesti in continuare cu lapte, cel putin pana la varsta de un an, pentru ca laptele reprezinta principala lui sursa de elemente nutritive. De asemenea, alte alimente foarte potrivite pentru bebelusi sunt iaurturile simple, preferabil combinate cu fructe maruntite bine sau cereale praf, si branza slaba pe care i-o poti da simpla sau amestecata cu piureuri de legume sau fructe.

Citeste si Alimente nerecomandate pentru bebelusi.

Adauga comentarii!