Rutina inainte de culcare in cazul bebelusilor

Si in cazul bebelusilor, ca si in cazul tuturor persoanelor, rutina inainte de culcare este importanta. Ea te ajuta sa te relaxezi si sa adormi mai usor.

Poti incepe o rutina inainte de culcare inca de cand bebelusul are 8 saptamani. Mai ales ca rutina este utila si pentru tine, ca sa te ajute sa treci peste acest moment un pic mai dificil al zilei, cand bebelusii sunt mai predispusi la plans, fie din cauza colicilor, fie a oboselii.


In ce ar putea consta rutina de culcare

Nu necesita cine stie ce lucru special. Probabil ca il speli, il schimbi, ii canti un cantec, micsorezi lumina etc. Important este sa fie o mare parte din aceasta rutina in camera in care doarme bebelusul si sa se repete, similar, in fiecare seara.

Daca timpul petrecut la baie nu este ceva care sa il relaxeze pe copil, ci dimpotriva, atunci baia nu trebuie sa faca parte din rutina de seara. Oricum, bebelusii nu trebuie spalati zilnic. Poti doar sa ii speli fata si gatul si sa ii schimbi scutecul.

Joaca inainte de culcare

Deseori, rutina inainte de culcare poate sa fie ceva mai lunga si sa cuprinda o portie buna de joaca, cu multa exuberanta. Este foarte in regula sa faci asta, intrucat bebelusul trebuie sa isi cheltuie energia. Doar sa ai grija sa treci apoi si la activitati care calmeaza.

Incearca, oricat te-ai speria in urma experientelor trecute, de clipele de dinainte de somn, sa pastrezi o atmosfera relaxanta, placuta. Zambeste-i bebelusului, joaca un mic joculet cu el care ii place. Si mai ales nu te gandi din start ca va fi greu sa adoarma, nu sta incruntata, nu bifa totul de parca ar fi o situatie la limita. Relaxarea se transmite, la fel ca si lipsa ei.

Stati de vorba

Sfarsitul zilei este un moment perfect sa stai de vorba cu bebelusul, sa ii povestesti ceva. Iar, daca simti ca inspiratia nu este prietena cu tine in aceasta zi, poti citi dintr-o carticica de copii. Si muzica este buna, daca acesta este modul tau preferat de a te exprima.

Experimenteaza mai multe lucruri pana cand gasiti o activitate care va face placere si tie si bebelusului. Dupa care, nu trebuie sa faci altceva decat sa procedezi la fel, zilnic, chiar si folosind exact aceleasi cuvinte. Bebelusii iubesc predictibilitatea.

Photo by Michal Bar Haim on Unsplash

Citeste si

Somnul bebelusului pana la 3 luni

Sfaturi pentru somnul bebelusului

Adauga comentarii!