Cand se schimba culoarea ochilor la bebelusi

Cand bebelusii se nasc, procesul de pigmentare cu melanina a ochilor, pielii si parului, nu este inca finalizat. Acesta este motivul pentru care ochisorii bebelusilor au o culoare incerta, de cele mai multe ori cenusiu spre albastru neclar.

Cantitatea de melanina din iris, partea colorata a ochilor, este determinata genetic. Cu toate astea, daca tu si partenerul tau aveti ochii caprui, nu este o regula ca si bebelusul sa aiba la randul lui ochii caprui. In organismul bebelusului exista foarte multe tipuri de gene care contribuie la culoarea ochilor, gene care pot proveni de la bunici, strabunici sau chiar stra-strabunici. Asadar, daca ai in familie persoane cu ochii verzi, exista posibilitatea ca si bebelusul tau sa mosteneasca aceasta culoare a ochilor.


Culoarea ochilor la bebelusi nu poate fi prezisa sau influentata in vreun fel, singura care decide cantitatea de melanina din irisul bebelusilor este genetica.

Cand se finalizeaza culoarea ochilor la bebelusi?

Cresterea cantitatii de melanina din organism este stimulata de lumina naturala, de aceea ai impresia ca nuanta ochilor se schimba in functie de lumina. Culoarea ochilor la bebelusi incepe sa se contureze mai clar in perioada 6-9 luni de la nastere si se finalizeaza la varsta de 12 luni. Dupa aceasta varsta, schimbarile sunt foarte subtile, aproape infime, si pot continua pana la varsta de 3 ani.

Daca bebelusul tau are ochii caprui la nastere, asta inseamna ca el are o cantitate suficienta de melanina in organism si culoarea ochilor nu se mai schimba. Doar bebelusii cu tenul deschis au o cantitate mai mica de melanina si irisul ochilor se pigmenteaza mai greu, pe masura ce cresc.

Bebelusii care au ochii albastri la nastere pot sa aiba culoarea finala a ochilor albastru, verde sau caprui. Bebelusii care au ochii caprui la nastere vor avea culoarea finala a ochilor caprui sau negru, niciodata verde sau albastru.

Citeste si:

Cand se inchide fontanela la bebelusi?

 

Adauga comentarii!