Cand se introduc nucile si alunele in meniul bebelusului

Nucile si alunele sunt considerate printre cele mai sanatoase alimente, insa, cand vine vorba de meniul bebelusilor, datorita potentialului alergen pe care il au, este recomandat sa fie introduse mai tarziu, cand bebelusul deja a fost obisnuit cu multe alte alimente.

Cand trebuie introduse nucile si alunele in meniul bebelusilor?


Multi medici pediatri recomanda ca nucile si alunele sa fie introduse dupa implinirea varstei de 12 luni. Insa, un studiu realizat de American Academy of Pediatrics a aratat ca nu exista niciun argument solid in favoarea introducerii nucilor si alunelor atat de tarziu in meniul bebelusilor. Se pare ca intarzierea introducerii unor alimente nu protejeaza neaparat bebelusul de alergii la respectivele alimente pe viitor.

Deoarece nu exista studii concludente pentru momentul precis al introducerii nucilor si alunelor in meniul bebelusilor, pentru evitarea oricarui risc, este bine ca ele sa fie introduse dupa ce bebelusul trece de varsta de 1 an.

Daca bebelusul are un istoric de alergii sau daca in familie exista persoane cu alergie la nuci sau alune, aceste alimente trebuie introduse dupa varsta de 2-3 ani, in cantitati mici si sub atenta supraveghere.

Care sunt tipurile de nuci si alune considerate cu potential alergen?

Nucile si alunele cu potential alergen sunt urmatoarele:

– nucile;
– nucile caju;
– nucile braziliene;
– fisticul;
– nucile pecan;
– migdalele;
– alunele;
– arahidele.

Dintre toate nucile enumerate mai sus, alunele au cel mai mare potential alergen, asadar ele ar trebui evitate o perioada cat mai mare cand copiii sunt mici.

Deoarece nucile si alunele prezinta si riscul de inec, este recomandat sa fie introduse in meniul copiilor mici faramitate si amestecate cu piureuri.

Care sunt cele mai importante calitati nutritive ale nucilor si alunelor?

Printre cei mai importanti nutrienti cu care se mandresc nucile si alunele se numara grasimile sanatoase omega-3 si omega-6, proteinele, fibrele, calciul, potasiul, magneziul, vitamina B6 si fierul.

Citeste si Top 10 cele mai sanatoase alimente pe care sa le introduci in meniul bebelusului tau.

 

Adauga comentarii!