Cand incep copiii sa mearga?

Cele mai mari curiozitati si asteptari pe care le au parintii de bebelusi sunt cele legate de mers si vorbire. Aceste doua etape sunt cele mai importante in dezvoltarea unui copil mic, prima tine de dezvoltarea fizica, iar cea de-a doua de dezvoltarea psihica. Deoarece fiecare copil are propriul lui ritm de crestere si dezvoltare, nu se poate spune un moment precis in care copilul capata aceste abilitati.

Cand sa te astepti de la cel mic sa faca primii pasi?


Cei mai multi copii fac primii pasi fara ajutorul parintilor dupa implinirea varstei de 1 an, in intervalul 12-16 luni de viata, cand musculatura este suficient de intarita si simtul echilibrului este si el imbunatatit. Musculatura copiilor se dezvolta treptat, asadar pe la 9-10 luni trebuie sa te astepti ca cel mic sa mearga de-a busilea, sa se tarasca, sa se ridice sprijinindu-se de patut sau sa se arate interesat de a face pasi atunci cand este sustinut.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre invatarea mersului?

1. Nu toti bebelusii merg de-a busilea

Desi mersul de-a busilea creste increderea copilului in propriile capacitati fizice, nu toti copiii trec prin aceasta etapa. Unii refuza sa mearga de-a busilea si vor sa faca pasi sustinuti de parinti sau tinandu-se de diverse mobile. De asemenea, este bine de stiut ca cei mai multi copii merg la inceput calcand apasat pe calcaie, in timp ce altii prefera sa mearga pe varfuri.

2. Premergatorul nu e o idee buna

Premergatorul, pe langa faptul ca prezinta un risc crescut de accidente, deoarece copilul nu se coordoneaza prea bine si se loveste de mobile in timp ce merge cu el, il predispune pe cel mic la mersul pe varfuri, obicei de care poate fi dezvatat destul de greu. Cei mai multi pediatri considera ca cei mici trebuie lasati sa invete singuri sa mearga. Cand copilul face eforturi sa se tarasca si sa se ridice singur, musculatura lui se intareste, de aceea nu este recomandat sa sari mereu sa il ajuti.

3. Antemergatoarele pot fi de ajutor

Antemergatoarele sunt un fel de jucarii cu roti de care copiii se pot folosi ca sa se sprijine in timpul mersului. Asadar, daca intentionezi sa ii cumperi celui mic ceva ajutator, alege un antemergator vesel, cu multe butoane si cantecele, pe care copilul sa-l impinga prin casa.

Citeste si Cand este recomandat sa renunte cel mic la biberon?

4. Bebelusul nu trebuie fortat sa mearga

Copilul va incepe sa mearga atunci cand este pregatit. Daca il fortezi sa stea in picioruse nesustinut, iar musculatura lui nu este suficient de dezvoltata pentru acest lucru, ii poti solicita coloana vertebrala. Un copil este pregatit sa mearga atunci cand se poate ridica singur de jos, sprijinindu-se de obiecte, patut sau canapea.

5. Increderea de sine este importanta

Echilibrul, musculatura si increderea de sine sunt esentiale pentru ca un copil mic sa se ridice si sa mearga singur. Aceasta incredere poate fi construita lasand bebelusul sa se ridice singur sa ia jucarii, punandu-i perne ajutatoare prin casa sau inventand tot felul de joculete care sa-l determine sa se miste cat mai mult.

6. Alege incaltaminte moale, usoara si flexibila

Cu cat talpa este mai moale, cu atat bebelusul se va simti mai confortabil cand merge. Alege o incaltaminte flexibila care sa ii permita piciorusului sa se miste in mod natural. Este destul de incomod pentru bebelus sa ii dai o incaltaminte rigida, aceasta il impiedica sa isi flexeze talpa in intregime si sa isi exerseze toti muschii din aceasta zona. Atunci cand bebelusul incepe sa mearga, el trebuie lasat sa mearga cat mai mult descult.

Citeste si:

De la ce varsta trebuie sa se spele copiii pe dinti?

 

Adauga comentarii!