Cand este pregatit bebelusul sa stea in picioare?

Bebelusul tau a trecut de varsta de 8 luni, sta fara probleme in fundulet si da semne ca vrea sa faca primii pasi? Inainte de a face primii pasi, multi bebelusi trec prin etapa mersului de-a busilea, insa asta nu este o regula, unii bebelusi sar peste aceasta etapa si, de la statul in fundulet nesustinuti, trec direct la mers.

Deoarece coloana vertebrala si musculatura spatelui bebelusului nu sunt foarte bine dezvoltate, este important sa nu-l fortezi sa stea in picioare daca el nu este inca pregatit pentru a face acest pas. Cand bebelusul are oasele si musculatura suficient de puternice, incepe sa se ridice singur in picioare, sprijinindu-se de mobile. Ca sa ii usurezi munca, trebuie doar sa-i pui in jur scaune, perne si tot felul de alte obiecte de care se poate ajuta. Ai grija sa pui protectii pe colturile mobilelor, bebelusul se poate lovi foarte usor.


Un bebelus pus prea devreme sa stea in fundulet sau in picioare, poate dezvolta mai tarziu probleme la nivelul coloanei vertebrale, de aceea trebuie sa ai rabdare si sa lasi bebelusul sa se dezvolte in ritmul lui.

Cand poate bebelusul sa stea in picioare?

Perioada 9-12 luni este una importanta pentru dezvoltarea mobilitatii bebelusilor. Ei incep sa se intinda dupa obiecte, sa se tarasca, sa se ridice sprijinindu-se de mobile, sa exploreze casa mergand de-a busilea, sa impinga obiecte sau sa se rostogoleasca. Nu toti bebelusii se ridica in picioare cu sprijin la varsta de 10-11 luni, pentru unii, aceasta etapa a statului in picioare si mersului in laterala pe langa mobile incepe undeva in perioada 12-18 luni.

Cum ajuti bebelusul sa nu-i fie teama sa stea in picioare?

Pentru a se simti stapan pe fortele lui, este important sa il lasi sa se descurce cat mai mult singur. Daca il sustii mereu, el se va obisnui cu cineva in preajma care sa-i ofere ajutorul si va fi mai ezitant. Un copil este pregatit pentru mers cand se poate ridica singur in picioare. Daca bebelusul tau nu stie sa se ridice singur cand sta in fundulet sau pe burtica si te asteapta pe tine sa il ajuti, nu il grabi cu mersul.

Ce trebuie sa ai in vedere pentru a ajuta cat mai mult bebelusul sa se dezvolte motric corect?

1. Lasa-l sa mearga mult descult si, cand e cazul, incalta-l cu incaltaminte cu talpa cat mai moale si flexibila.

2. Evita premergatoarele, acestea il predispun la mersul pe varfuri.

3. Pune-i in jur scaunele, perne si tot felul de obiecte de care sa se ajute pentru a se ridica.

Care sunt etapele pe care le parcurg bebelusii pana stau in picioare?

Perioada 6-9 luni – stau nesustinuti in fundulet

Perioada 7-10 luni – incep sa se tarasca si sa mearga de-a busilea

Perioada 8-10 luni – incep sa se agate de obiecte si fac eforturi sa se ridice singuri

Perioada 9-12 luni – fac primii pasi cu ajutorul parintilor si merg pe laterala sprijinindu-se de mobile

Perioada 9-12 luni – pot sa stea in picioare cateva secunde nesustinuti.

Citeste si:

Cand incep copiii sa mearga?

Sursa foto: maternita.it

 

Adauga comentarii!