Bebelusul la 6 luni: cele mai importante etape de dezvoltare

Desi nu iti vine sa crezi ca timpul a trecut asa repede, bebelusul tau are acum 6 luni si este pregatit pentru primele mese solide. Varsta de 6 luni este importanta din multe puncte de vedere pentru bebelusi: reusesc sa se tarasca pe burtica, se rostogolesc, pot sa apuce obiecte si sa le dea drumul, mananca mai putin pe timp de noapte, ganguresc si rad. Dar, sa le luam pe rand.

Ce se schimba in viata bebelusului in jurul varstei de 6 luni?


Incepe sa manance piureuri

Cel mai bun moment pentru a incepe diversificarea este la 6 luni cand sistemul digestiv al bebelusului este suficient de maturizat pentru primele piureuri. Ai grija sa ii oferi alimente cat mai usoare la inceputul diversificarii si sa fii atenta la reactiile bebelusului la diverse alimente.

Se poate rostogoli

La aceasta varsta bebelusul reuseste sa se rostogoleasca de pe spate pe burtica si invers. Unii bebelusi chiar incep sa se tarasca si daca sunt pusi intr-un centru de activitati, dau din picioruse, ca si cand si-ar dori sa faca primii pasi. Desi multi bebelusi nu se pot ridica singuri in fundulet de la 6 luni, pentru ca muschii nu sunt suficient de puternici, ei pot sa stea in aceasta pozitie fara sa fie sprijiniti.

Doarme mai bine noaptea

Nu-i asa ca iti doresti foarte mult sa ai o noapte pe care sa o dormi cap coada? Odata ce bebelusul trece de varsta de 6 luni, s-ar putea sa iti implinesti aceasta dorinta. Multi bebelusi de 6 luni isi prelungesc reprizele de somn de pe timpul noptii chiar si pana la 8 ore.

Incepe sa comunice cu cei din jur

Desi inca nu a invatat primele cuvinte, bebelusul da semne ca este pregatit pentru comunicarea prin limbaj. El rade, gangureste, este atent cand i se spune ceva, recunoaste cand este strigat pe nume si chiar poate rosti cateva silabe simple (ma-ma, ba-ba, ta-ta, ga-ga, da-da).

Ii apar primii dintisori

Primii dinti ai bebelusului apar in jurul varstei de 6 luni, insa aceasta nu este neaparat o regula, dintii pot erupe chiar mai devreme, la 4 luni, sau mai tarziu, la 9-10 luni. Daca bebelusul tau este mai agitat ca de obicei, simte nevoia sa roada tot felul de obiecte, are gingiile inflamate si saliveaza mult, atunci este clar ca eruptia dentara este iminenta.

Se ataseaza de obiecte

In jurul varstei de 6 luni, bebelusii incep sa se ataseze de obiecte, inteleg cand cei mari se joaca cu ei, sunt atenti daca le sunt aratate carticele cu poze sau tot felul de jucarii. Ei dezvolta preferinte pentru anumite jucarii sau animalute de plus, care ii ajuta de multe ori sa se linisteasca singuri.

Si-a dublat greutatea de la nastere

La varsta de 6 luni, bebelusul si-a dublat greutatea de la nastere si cantareste in jur de 7.5 kilograme. De la aceasta varsta, ritmul de crestere incetineste treptat. Daca pana la 6 luni, bebelusul a crescut intr-un ritm accelerat, in perioada 6-12 luni el va adauga la greutatea lui doar cate 200-300 grame pe luna.

Culoarea ochilor este mai clara

Cand bebelusii se nasc, procesul de pigmentare cu melanina a ochilor, pielii si parului, nu este inca finalizat. Acesta este motivul pentru care ochisorii bebelusilor au o culoare incerta, de cele mai multe ori cenusiu spre albastru neclar. Incepand cu varsta de 6 luni, culoarea ochilor la bebelusi incepe sa se definitiveze si sa se contureze mai clar. Daca bebelusul tau are si la varsta de 6 luni ochii albastri, atunci el va ramane in continuare cu aceasta culoare a ochilor. De asemenea, bebelusii care au ochii caprui la nastere vor avea culoarea finala a ochilor caprui sau negru, niciodata verde sau albastru.

Citeste si:

Cand incep bebelusii sa gangureasca?

Sursa foto: babygaga.com.

 

Adauga comentarii!