Cu lingurita sau cu mana? Cateva recomandari pentru hranirea cu mana

In ultima vreme este din ce in ce mai recomandat sa incurajam bebelusul sa se hraneasca singur, cu mana, in loc sa il hranim noi cu lingurita.

Foarte multi parinti permit bebelusului sa se hraneasca singur, odata ce au trecut pe alimente solide, in jurul varstei de 6 luni. Asta nu inseamna insa ca aceste mese constituie singurul lor mod de a se hrani. De fapt, bine este sa le permiti pe toate – piureuri cu lingurita, hranit singur cu mana si, desigur, lapte, la care nu trebuie sa se renunte.


De ce sa ii lasi sa se hraneasca singuri?

In primul rand, pentru ca pot. La 6 luni bebelusii pot sa apuce cu mana si sa duca la gura. La fel, pot sa isi plimbe mancarea in gura si sa o inghita. Sa isi foloseasca aceste abilitati, ca sa le perfectioneze, este important pentru ei.

In al doilea rand, este bine sa lasi bebelusul sa intre in contact cu mancarea asa cum este ea, nu numai sub forma de piureuri de o textura si o culoare greu de distins. Bebelusii au enorm de invatat din acest contact. Se spune ca un bebelus invatat sa manance astfel este mai putin probabil sa refuze ulterior alimentele sanatoase.

Ce anume sa ii oferi?

Cea mai la indemana idee sunt bucatelele de morcovi. Ele trebuie sa fie suficient de bine fierte, astfel incat sa se paseze intre degete. De asemenea, si bananele bine coapte sunt recomandate.

Este bine sa insisti mai ales pe alimentele care contin mult fier. Cum ar fi oul, care poate sa fie oferit sub forma de omleta sau alimentele verzi, de exemplu spanacul.

Dezavantajul?

Cu siguranta vei avea mult mai mult de curatat atunci cand il lasi pe bebelus sa se hraneasca singur decat atunci cand ii dai tu in gura cu lingurita. Cu timpul insa, vor invata sa se coordoneze mai bine si mesele vor deveni mai putin producatoare de dezastru.

Stresul. Multi parinti, mai ales la inceput, sunt stresati ca bebelusul lor se poate ineca, asa ca nu fac acest pas decat foarte tarziu. Desigur, trebuie sa ai grija la textura alimentelor pe care o oferi bebelusului. Si sa il supraveghezi. Nu ii poti lasa la indemana alimente cu care s-ar putea ineca, cum ar fi boabe intregi de struguri.

Citeste si

Cand incepe bebelusul sa mestece mancarea?

15 idei de finger food pentru bebelusul de 9 luni

 

Adauga comentarii!