Care este necesarul de sare pentru copii si bebelusi?

Bebelusii si copiii au nevoie de o cantitate foarte mica de sare in dieta lor de zi cu zi. Deoarece sarea este adaugata in diverse alimente din comert (in paine, conserve, mezeluri, biscuiti, produse de patiserie, masline, branza, ketchup, mustar, sosuri, produse lactate), este foarte usor pentru un copil sa consume mai multa sare decat are nevoie.

Asa cum stim cu totii, sarea in exces atrage dupa sine tot felul de probmele de sanatate: cresterea presiunii arteriale, boli ale rinichilor si ale glandei tiroide. Consumata in cantitati mici, sarea este importanta pentru mentinerea echilibrului fluidelor din organism.


Care este necesarul zilnic de sare pentru copii si bebelusi?

pana la 6 luni – mai putin de 1 gram de sare pe zi (mai putin de 0.4g de sodiu);
de la 7 la 12 luni – 1 gram de sare pe zi (0.4g de sodiu);
de la 1 la 3 ani – 2 grame de sare pe zi (0.8g sodiu);
de la 4 la 6 ani – 3 grame de sare pe zi (1.2g sodiu);
de la 7 la 10 ani – 5 grame de sare pe zi (2g sodiu);
peste 11 ani – 6 grame de sare pe zi (2.4 grame sodiu).

Bebelusii care sunt alaptati primesc exact aportul de sare de care au nevoie prin intermediul laptelui matern. Laptele formula este conceput in asa fel incat sa contina aceeasi cantitate de sare ca laptele matern, asadar nu trebuie sa iti faci griji ca bebelusul tau primeste prea multa sau prea putina sare.

Dupa ce incepi sa introduci alimentele solide in meniul bebelusului, ai grija sa nu adaugi sare in alimente, deoarece rinichii lui nu sunt maturizati suficient de bine cat sa o poata filtra. De asemenea, este important sa ai grija sa citesti etichetele la toate produsele pe care le cumperi, pentru a evita sa ii dai bebelusului tau un produs care contine prea multa sare. Daca un produs are un continut mai mare de 0.6 grame de sare la 100 de grame, atunci se poate spune ca respectivul produs este foarte sarat. 1 gram de sodiu este acelasi lucru cu 2.5 grame de sare.

Care sunt alimentele care contin sodiu in mod natural?

Sodiul si sarea sunt considerate de multe ori ca fiind acelasi lucru, insa este doar partial adevarat. Sodiul este un mineral care se gaseste in mod natural in anumite alimente sau poate fi adaugat ulterior, prin procesare, iar sarea de masa este o combinatie de sodiu si acid clorhidric. In general, in sarea de bucatarie avem 40 procende de sodiu si 60 procente acid clorhidric. Sarea de bucatarie este acelasi lucru cu clorura de sodiu (NaCl).

Alimente care contin sodiu in mod natural sunt urmatoarele: pestele, carnea, fructele de mare, ouale, produsele lactate, telina, anghinarea, usturoiul, porumbul, rucola, broccoli, spanacul, fructul de avocado.

Citeste si:

Cat zahar trebuie sa manance un copil mic intr-o zi?

Care este necesarul zilnic de proteine pentru copii de la nastere pana la 18 ani?

Este normala setea excesiva la copii?

Cum iti inveti copilul sa manance sanatos

 

Adauga comentarii!