Alimentatia in perioada alaptarii

In calitate de proaspat mamica este indicat sa cunosti ce alimente sunt benefice si ce alimente sunt mai putin benefice pentru tine si pentru bebelus, in perioada alaptarii.

Avand in vedere ca alaptatul iti consuma foarte mult din resursele de vitamine ale organismului, este bine sa ai o dieta echilibrata care sa suplineasca cantitatea de nutrienti pierduta in procesul de alaptare. De aceea, iti recomandam sa consumi foarte multe fructe, legume, cereale integrale si alimente bogate in calciu.


In calitate de mama care alapteaza, cantitatea de calorii consumate, ar trebui sa fie cu 300 pana la 500 de calorii/ zi, mai mare decat in mod obisnuit.

De asemenea, discuta cu doctorul tau despre posibilitatea de a consuma vitaminele prescrise in perioada prenatala si pe timpul alaptarii.

Alaptatul poate crea alergii copilului?

Anumiti copii pot dezvolta alergii de la anumite alimente consumate de mama ai caror compusi ajung si in laptele matern. Cele mai frecvente sunt alergiile datorate introducerii in alimentatia mamei a laptelui de vaca, a alimentelor pe baza de soia, porumb, ovaz, oua, alune si fructe de mare sau alte produse pe baza de peste.

Semne ale producerii unei alergii la copilul alaptat:

Dureri in zona abdomenului
Varsaturi
Mancarimi si iritatii
Scaun tare
Scaun vascos sau cu urme de sange

Daca observi orice schimbare a starii de sanatate a copilului in relatie cu alimentatia, adreseaza-te imediat doctorului si scoate din meniu orice aliment pe care bebelusul nu il tolereaza. Ideal ar fi sa tii un jurnal al reactiilor pe care acesta le are la diferite mancaruri pentru a putea sti ce anume sa eviti pe viitor. In cazul in care observi ca micutul tau are probleme de respiratie sau incepe sa se umfle, suna imediat la salvare. Pot fi semnele unei alergii severe.

Ce alimente sunt de evitat?

Bebelusii sunt foarte diferiti. Unii dintre ei pot avea reactii alergice atunci cand mama care alapteaza consuma fasole, conopida sau broccoli. Altii, pe de alta parte, pot sa nu aiba niciun fel de problema atunci cand mamele lor consuma aceste alimente. Uneori, este posibil ca dupa ce consumi alimente picante, copilului tau sa nu ii mai placa atat de mult gustul laptelui matern asa ca daca le consumi, incearca sa le consumi in cantitati moderate.

Ca si in perioada sarcinii, mamele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de alimente bogate in mercur, cum ar fi pestele si fructele de mare. Mercurul poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.

Am voie sa consum alcool in perioada alaptatului?

Atat timp cat nu consumi mai mult de unul – doua pahare de bautura in interval de 24 de ore, cu pauza inainte de a-l alapta pe cel mic, nu ar trebui sa ai niciun fel de probleme. O parte din alcoolul consumat ajunge in laptele matern, de aceea este bine sa astepti cel putin doua ore inainte de a alapta, aceasta fiind perioada necesara metabolizarii alcoolului de catre organism.

Daca ai baut prea mult, exista si posibilitatea de a pompa laptele si a-l arunca dupa, dar nu este o solutie prea comoda si nici nu e recomandata pe termen lung.

Pot consuma cofeina?

Atat timp cat nu consumi mai mult de o cana pe zi, nu ai de ce sa iti faci probleme in privinta consumului de cafea. O cantitate mai mare de cofeina ar putea provoca bebelusului tulburari de somn si de comportament.

Indiferent ce ai consuma, retine ca alaptatul este cel mai benefic pentru bebelusul tau, contine toate vitaminele necesare, este perfect compatibil cu ADN-ul lui si in afara de asta ii creeaza un sistem imunitar puternic. Ai grija doar ca in perioada alaptatului sa te hranesti cat mai natural si sa folosesti cosmetice cat mai naturale. Evita tot ce nu ai vrea sa ajunga in organismul bebelusului tau.

Citeste si Alimente nerecomandate pentru bebelusi.

Adauga comentarii!